Šéf OSN vyzval svět k přijetí půl milionu uprchlíků ze Sýrie

Generální tajemník OSN Pan Ki-mun na návštěvě v Praze

Generální tajemník OSN Pan Ki-mun na návštěvě v Praze Zdroj: ctk

Generální tajemník OSN Pan Ki-mun vyzval všechny země světa, aby během příštích tří let přijaly téměř půl milionu syrských uprchlíků. Šéf OSN na zahájení meziministerské konference pořádané Úřadem vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) v Ženevě hovořil v této souvislosti o potřebě "velmi rychlého nárůstu globální solidarity".

Podle agentury Reuters se OSN snaží o přemístění zhruba 480 tsiíc uprchlíků ze zemí sousedících se Sýrií do konce roku 2018. Jde o pouhou desetinu celkového počtu běženců, kteří ze země uprchli. Přitom je zapotřebí překonat „rozšířený strach a politické spory“.

Pan vyzval státy světa, aby se zavázaly k novým a dodatečným způsobům pro přijímání uprchlíků, například v rámci přesídlovacích či humanitárních programů, slučování rodin, nebo v rámci pracovních a studijních programů. Podle vysokého komisaře OSN pro uprchlíky Filippa Grandiho běženci čelí rostoucím překážkám pro to, aby našli bezpečí.

„Musíme najít způsob, jak se vypořádat s touto krizí humánnějším, spravedlivějším a organizovanějším způsobem. To je možné pouze v případě, že mezinárodní společenství bude jednotné a bude se shodovat v tom, jak se pohnout kupředu,“ řekl Grandi.

Musíme najít způsob, jak se vypořádat s touto krizí humánnějším, spravedlivějším a organizovanějším způsobem

Během konfliktu v Sýrii, který trvá již pět let, zahynulo nejméně 250 tisíc lidí. Ze země prchlo téměř pět milionů lidí do zahraničí, především do sousedního Turecka, Libanonu, Jordánska a Iráku. Statisíce jich zamířily dál přes Řecko do zbytku Evropy, zejména Německa.

„Pokud by měla Evropa přijmout stejné procento uprchlíků jako Libanon v porovnání k počtu obyvatel, musela by vzít 100 milionů běženců,“ řekl Grandi. Podle libanonského ministra sociálních věcí Rašída Dirbáse je v jeho zemi o čtyřech milionech obyvatel milion oficiálně registrovaných uprchlíků a další milion Syřanů, kteří nejsou registrováni. V Turecku, které má slíbenou finanční podporu Evropské unie, je 2,7 milionu syrských uprchlíků.

V Sýrii nyní panuje příměří s výjimkou boje proti islámským extremistům. Podle diplomatů je ale cesta k dlouhodobějšímu míru ještě poměrně dlouhá.