Šéf WTO předčasně složí funkci. Odejde z paralyzované organizace

Šéf WTO Roberto Azevedo

Šéf WTO Roberto Azevedo Zdroj: Reuters

Šéf Světové obchodní organizace (WTO) Roberto Azevedo na konci letošního srpna předčasně odejde ze své funkce. Azevedo o tom informoval na virtuální schůzce zástupců členských zemí WTO a potvrdil tak dřívější informace médií. Organizaci opouští ve chvíli, kdy je paralyzována kvůli blokádě činnosti nejvyššího orgánu WTO ze strany USA.

Dvaašedesátiletý Brazilec stojí v čele WTO od roku 2013. Jeho druhé čtyřleté funkční období mělo oficiálně skončit až na konci srpna příštího roku.

Azevedo svůj odchod označil za „rodinné rozhodnutí“ a zdůraznil, že nemá žádné politické ambice. Zpráva o Azevedově předčasném odchodu z funkce přichází v době, kdy je paralyzován mechanismus WTO pro řešení obchodních sporů. Vláda amerického prezidenta Donalda Trumpa totiž blokuje jmenování členů nejvyššího orgánu WTO, který o obchodních sporech rozhoduje.

Trump je hlasitým kritikem WTO a několikrát už pohrozil, že Spojené státy organizaci opustí. Bílý dům si stěžuje, že soudci WTO překračují své pravomoci a nespravedlivě rozhodují ve prospěch Číny a některých dalších zemí na úkor Spojených států.

WTO je mezivládní organizací, která usnadňuje mezistátní obchodní výměnu. Je nejvyšším orgánem při urovnávání obchodních sporů mezi státy a má zabraňovat diskriminaci malých zemí. WTO má 164 členských států včetně České republiky.

Evropský komisař pro obchod Phil Hogan uvedl, že pro nalezení nového šéfa organizace je příznivá doba. Musí se tak podle něj ale stát letos a ne až příští rok, protože WTO čelí velkým výzvám a silnějším hlasům volajícím po reformě.

Profesor Simon Evenett, který se na švýcarské univerzitě St. Gallen zabývá mezinárodním právem a ekonomickým rozvojem, agentuře Reuters řekl, že nový ředitel bude organizaci muset dát znovu dohromady. „Příští šéf WTO se musí těšit úctě velkých hráčů. Teď není čas přivést dalšího velvyslance. Potřebujeme někoho, kdo má zkušenosti z vysokých vládních pozic nebo je celosvětově známý,“ řekl Evenett. Azevedo byl kariérní diplomat. Jeho předchůdci pocházeli většinou z politického prostředí.