Šéfka unijní diplomacie: Klíčem pro porážku islamistů je mír v Sýrii

šéfka unijní diplomacie Federica Mogheriniová

šéfka unijní diplomacie Federica Mogheriniová Zdroj: ctk/AP

Jen společným úsilím v oblastech jako je diplomacie, ekonomika a také vojenské snahy, je možné dosáhnout toho, že bude organizace Islámský stát (IS) poražena. Řekla to šéfka evropské diplomacie Federica Mogheriniová. Konečnou cestou k likvidaci této organizace je podle ní ale především mírový proces v Sýrii.

Mogheriniová s novináři hovořila při příchodu na jednání ministrů zahraničí EU v Bruselu, které se podle nizozemského ministra Berta Koenderse koná „ve stínu noční můry“ pátečních teroristických útoků v Paříži.

Francouzský státní tajemník pro evropské záležitosti Harlem Désir při příchodu zdůraznil, že zasažena útokem byla celá Evropa a její hodnoty, a vlastně celý svět. „Odpovíme společně a společně se utkáme s teroristickou armádou IS,“ řekl novinářům.

Útok na civilizaci

„Není to jen útok na Evropu, je to útok na civilizaci,“ prohlásila Mogheriniová k tragédii, která vzala život nejméně 129 lidem. Koenders míní, že je třeba ukázat jednotu vůči těm, kdo se hlásí k „nihilistické ideologii“ IS. „Je nás daleko víc, musíme bránit náš způsob života,“ řekl novinářům.

K útoku se právě IS přihlásil. Francouzský prezident François Hollande koordinovaný masakr v centru hlavního města své země označil za válečný akt a Francie už zintenzivnila letecké údery proti pozicím této teroristické organizace v Sýrii.
Stopy pachatelů ovšem vedou do Belgie, která má v přepočtu na obyvatele nejvyšší počet takzvaných „zahraničních bojovníků“ ze všech zemí EU.

Belgický ministr Didier Reynders při příchodu zdůraznil, že dnes je třeba mluvit v Evropě o tom, jak nejlépe teroristické sítě odhalovat a například sdílet zpravodajské informace. Ve světě je podle něj třeba hledat funkční politické řešení pro Sýrii a Irák.

Podle Mogheriniové je třeba, aby země, které proti IS bojují, skutečně spojily síly a sdílely nejen zpravodajské informace, ale také politickou agendu. Bezprostřední otázky bezpečnosti evropských občanů podle ní budou řešit v pátek ministři vnitra evropské osmadvacítky.

Francouzský tajemník Désir při příchodu zmínil potřebu posílení policejní a justiční spolupráce, boj proti obchodu se zbraněmi i možnosti zlepšení ochrany a kontroly hranic uvnitř schengenského prostoru i jeho hranic vnějších.

„Má to ale i politickou a diplomatickou část. A způsob, jak IS skutečně porazit, spočívá ve skutečném zahájení politické změny v Sýrii,“ míní Mogheriniová.

Jednání o Sýrii

Právě syrská otázka byla na programu dnešní schůzky už před pařížskými atentáty. Ve Vídni se o víkendu konalo další kolo jednání o této věci. Spojené státy, Rusko a další evropské a arabské země se tam shodly na časovém plánu, jehož výsledkem mají být nové volby v Sýrii. Klíčová otázka udržení prezidenta Bašára Asada ale opět vyřešena nebyla. „Ještě tam nejsme, ale začalo se,“ poznamenala dnes šéfka diplomacie EU.

Ministr zahraničí Lucemburska, tedy nynější předsednické země unie, Jean Asselborn při příchodu zdůraznil, že je třeba nesměšovat otázku terorismu a uprchlické krize. Terorismus je podle něj projevem barbarství, migrace příkladem humanistického přístupu Evropy.