Zmařili jsme sedm atentátů za půl roku, tvrdí Cameron. Chce bombardovat IS

David Cameron

David Cameron Zdroj: CTK

Británie za poslední půlrok zabránila sedmi plánovaným atentátům na svém území, prohlásil britský premiér David Cameron. Předseda vlády se domnívá, že Londýn by se měl připojit ke spojeneckým náletům na pozice samozvaného Islámského státu (IS) v Sýrii. Musí prý ale přesvědčit více poslanců, aby takovou akci podpořili.

Předseda britské vlády se tak vyjádřil poté, co teroristé při sérii útoků v Paříži v pátek večer zabili 129 lidí. Podle Camerona by se stejné útoky mohly stát i v Británii. Londýn „ví o buňkách, které působí v Sýrii… radikalizují lidi… a posílají je páchat atentáty“, řekl britský premiér.

„Vždy jsem si myslel, že by bylo rozumné, kdybychom se zapojili (do leteckých útoků na islamisty v Sýrii). Islámský stát neuznává hranice mezi Irákem a Sýrií, tak bychom neměli ani my. Ale musím si připravit argumenty, předložit je parlamentu, musím přesvědčit více lidí,“ řekl Cameron v rozhovoru se stanicí BBC.

„Neuspořádáme hlasování, dokud nebudeme přesvědčeni, že parlament takový návrh schválí. Kdybychom totiž neuspěli… tak by to poškodilo naši zemi a její pověst ve světě,“ dodal. Cameron dále sdělil, že kvůli bezpečnostní hrozbě ze strany islamistů zvýší Británie počet zaměstnanců tajných služeb o 15 procent a více než zdvojnásobí náklady na bezpečnost letecké dopravy.

Ochrana občanů

„Jsem odhodlán upřednostňovat investice do boje proti teroristické hrozbě, protože ochrana britských občanů je mou povinností číslo jedna,“ uvedl Cameron v Turecku, kde se účastní schůzky nejvyšších představitelů velkých světových ekonomik G20. „Toto je generační boj, který si žádá více pracovních sil, abychom mohli bojovat proti těm, kteří chtějí zničit nás a naše hodnoty.“

Britská vláda uvedla, že v rámci nového pětiletého bezpečnostního plánu, který bude zveřejněn 23. listopadu, poskytne finance pro dalších 1900 lidí, kteří by měli posílit řady tajných služeb MI5 a MI6 a Vládního spojovacího velení (GCHQ).

Londýn rovněž plánuje zvýšit bezpečnost letecké dopravy po říjnovém pádu ruského letadla v Egyptě, které se podle britských činitelů stalo obětí pumového útoku. O bezpečnosti letectví by měl Cameron na summitu G20 dnes jednat s dalšími světovými vůdci, včetně ruského prezidenta Vladimira Putin.

Záhada Stade de France: proč se atentátníci odpálili na odlehlém místě?

Britská vláda nyní dává na bezpečnost letecké dopravy asi devět milionů liber (344 milionů korun) ročně, tyto náklady Cameron plánuje během příštích pěti let více než zdvojnásobit.

Peníze by měly jít na nasazení expertů na bezpečnost letectví, kteří by pravidelně kontrolovali bezpečnostní opatření na letištích po celém světě a poskytovali poradenské služby, výcvik a vybavení dalším zemím, aby tyto země mohly posílit bezpečnost letišť. Investovat je podle něj třeba i do technologií, které by odhalovaly nové hrozby.

Útoky hrozí i v Německu, politici vyzývají lidi k bdělosti
Teroristické útoky organizace Islámský stát (IS) hrozí i v Německu a veřejnost na to musí být připravena. Deníku Die Welt to v reakci na atentáty v Paříži řekl ministr vnitra Porýní-Falce Roger Lewentz, který řídí jednání německých zemských ministrů vnitra. Apeloval přitom na občany, aby hlásili úřadům podezřelé chování lidí ve svém okolí, aby bylo možné nebezpečí včas odhalit.
„Terorismus organizovaný IS je výzva pro celý svět, směřuje i proti Německu,“ řekl Lewentz. „Máme dobrou policii, ale německé obyvatelstvo musí vědět, že tato hrozba existuje,“ uvedl.
Podle Lewentze je policie pro případ teroristického útoku dobře vybavena a bezpečnostní složky sledují rizikové skupiny. „Dobře známe tuzemskou islamistickou scénu. Jsme velmi dobře informováni a organizováni. V uplynulých dnech jsme pozorně sledovali jednotlivce, od nichž by mohlo něco hrozit. Bylo by ale zlehčování, kdybychom tvrdili, že kvůli tomu nemůže v Německu dojít k útoku,“ řekl Lewentz.
Současnou situaci přirovnal k 70. letům 20. století, kdy v Německu působila levicová teroristická skupina Frakce rudé armády (RAF). „Bezpečnostní síly nemohou samy kontrolovat všechno. Potřebujeme, aby nám obyvatelé této země sami hlásili, když se někdo v jejich okolí změní, radikalizuje nebo se dokonce vyzbrojuje. Tyto informace musí dostat policie. Jsme odkázáni na pozornost obyvatel,“ řekl Lewentz.
Německé bezpečnostní složky podle něj úzce spolupracují především s muslimskými organizacemi, jejichž členové se mohou dostat blíž k radikálům. „Tyto muslimské spolky nás v mnoha rozhovorech ujistily, že jsou ke svému okolí citlivé a jakékoli změny v něm nám budou hlásit,“ řekl zemský ministr.