Šéfové maďarského zpravodajství dostali vyhazov za manipulaci se skutečností

Maďarskou státní televizi musí opustit šéfredaktor hlavní zpravodajské relace Dániel Papp a ředitel zpravodajství Gábor Élő, protože se dopustili závažné manipulace ze skutečností. Pod jejich vedením byl z televizního obrazu vymazán kritik současného režimu Viktora Orbána.

Profesionální selhání – tak zdůvodnil propuštění obou mužů šéf veřejnoprávní stanice MTVA István Böröcz. Měl tím na mysli příspěvek odvysílaný ve zprávách na stanicích MTV a Duna, ze kterého byl na příkaz vedení pomocí počítačové manipulace vymazán bývalý šéf nejvyššího soudu Zoltán Lomnici. Editor a reportér dostali příkaz Lomniciho vymazat, protože je to známý kritik Orbánova režimu.

Pro čtyři zaměstnance MTV však bylo vymazání soudce Lomniciho z televizního obrazu v příspěvku odvysílaném 3. prosince byla poslední kapkou. Před budovou MTV v Budapešti zahájili protestní hladovku s odhodláním „vydržet, i kdyby měli skončit v nemocnici“.

„Naše stávka bude trvat do té doby, dokud se svět nedozví, co se v Maďarsku děje pod nálepkou svobody slova. Zaměstnanci jsou terorizováni, programy manipulovány nebo falšovány,“ řekl novinářům jeden z nich, Balazs Nagy Navarro.

Čtyři stateční nemuseli hladovět dlouho, svět se dozvěděl poměrně brzy. O manipulaci brzy psaly maďarské zpravodajské servery a přirovnávali jí ke stalinským praktikám, kdy z historických fotografií mizely postavy, které upadly v diktátorovu nemilost.

Originální záběr

A „upravená“ verze

S osobou Dániela Pappa z televize odchází Orbánův muž a zkušený manipulátor, který má s úpravou skutečnosti své zkušenosti. V dubnu 2011 ještě Papp nebyl šéfredaktorem, ale mladým reportérem veřejnoprávní stanice. V té době byl v Budapešti na návštěvě levicový europoslanec Daniel Cohn-Bendit, který kritizoval maďarský mediální zákon. Papp svůj příspěvek o Cohn-Benditově vystoupení zmanipuloval tak, že měl úplně jiné vyznění. Za tuto manipulaci ale nebyl potrestán, nýbrž povýšen: dostal křeslo šéfredaktora. Jak také vyšlo najevo, Papp byl dříve členem ultrapravicové strany Jobbik.

Na to, aby se dalo propuštění Pappa a Élőa označit za změnu poměrů, je ještě brzy. Stále zůstává v platnosti kontroverzní mediální „náhubkový“ zákon, který podle novinářů omezuje svobodu slova.