Separatisté na Ukrajině: Chceme dobýt zpět Mauripol, Kramatorsk a Slavjansk

Ukrajinští povstalci ostřelují pozice armády

Ukrajinští povstalci ostřelují pozice armády Zdroj: ctk/ap

Doněčtí separatisté ohlásili tři dny před parlamentními volbami na Ukrajině plán útoku na tři města na Donbasu a předpověděli obnovení těžkých bojů. Samozvaný doněcký premiér Alexandr Zacharčenko uvedl, že radikálové podniknou útok na Slavjansk, Kramatorsk a Mariupol. "Vrátíme se tam, budou zas naše," předpověděl povstalecký vůdce. Kdy k akci dojde, Zacharčenko neřekl.

Velká průmyslová centra Slavjansk a Kramatorsk museli povstalci vyklidit během srpnové ofenzívy ukrajinské armády. Zářijové povstalecké tažení na významný přístav Mariupol zastavilo vyhlášené příměří, které zastihlo vzbouřenecké síly před branami města.

„Jsme rozhodnutí Slavjansk, Kramatorsk a Mariupol obsadit, jsou to naše města. Není vyloučeno, že jsou před námi těžké boje,“ řekl Zacharčenko na tiskové konferenci v Doněcku. Chystanou ofenzívu zdůvodnil údajnými útočnými akcemi ukrajinské armády, která prý nedodržuje klid zbraní. „Příměří se nedodržuje, od úterý jsme (na útoky) začali odpovídat,“ uvedl doněcký premiér.

Rebelové mají obavu z "mohutného" útoku ukrajinské armády

Separatisté v posledních dnech upozorňují na zesílené pohyby ukrajinské armády na linii příměří. Hlavní reprezentant „Nového Ruska“ v Moskvě Igor Strelkov ve středu veřejně varoval, že ukrajinská armáda se na východě země připravuje k mohutnému útoku s cílem dobýt Doněck.

„Bude-li tento plán úspěšně realizován, dojde k největší vojenskopolitické porážce Ruské federace po roce 1991 s vážnými následnými vnitropolitickými otřesy,“ řekl Strelkov. Kyjev dnes na tvrzení Zacharčenka reagoval bez větších komentářů. „Tak ať to zkusí,“ řekl novinářům mluvčí armádní protipovstalecké operace Andrij Lysenko.