Šest z deseti zaměstnanců demotivuje vysoký plat šéfů, ukazuje studie

Londýn - ilustrační foto

Londýn - ilustrační foto

Rostoucí rozdíly v odměňování šéfů společností a řadových zaměstnanců mají výrazně negativní dopad na pracovní morálku. Šest z deseti zaměstnanců popisuje, že je tímto nepoměrem demotivováno. A pouze třetina pracovníků se domnívá, že vedení společností je odměňováno v souladu s reálně dosaženými výsledky, ukazuje aktuální průzkum britského institutu CIPD.

Studie provedená mezi tisícovkou zaměstnanců dokonce v závěrech shrnuje, že rozdíly v odměňování dosáhly kritického bodu. Sedm z deseti zaměstnanců si totiž podle ní myslí, že platy firemního vedení jsou příliš vysoké.

Číslo se přitom sníží na 44 procent, pokud jsou lidé optáni přímo na své šéfy. Více než polovina pracovníků se ale i tak domnívá, že vysoké platy lidí ve vedení škodí reputaci firmy.

„Rostoucí nepoměr mezi platy na opačných koncích platební škály dnešní pracovní síly vede k opravdovému pocitu nespravedlnosti, který ovlivňuje motivaci zaměstnanců v práci,“ uvedl Charles Cotton z CIPD k výsledkům studie.

Názory na výši platů šéfůNázory na výši platů šéfů | CIPDJak zaměstnanci vnímají výši platů šéfa společnosti? Rozděleno podle sektoru (soukromý, veřejný, neziskový) a velikosti organizace

Vzkaz pracovníků směrem k vedení je podle něj jasný: čím více berete, tím méně my jsme ochotni dávat. Zvláště problematický je podle něj tento vývoj v prostředí, kde platy řadových zaměstnanců rostly v posledních letech pouze o několik málo procent, což platí právě i o Velké Británii.

Výzkum think-thanku High Pay Centre přitom ukázal, že lidé ve vedení podniků dnes dosáhnou na odměny 183krát vyšší, než je plat průměrného pracovníka. Na konci devadesátých let to přitom bylo „pouze“ 47krát více.

„Šéfové jsou také zaměstnanci. Nadměrné odměny z nich ale činí téměř odlišný druh,“ popsal ředitel organizace Stefan Stern. Podle průzkumu CIPD by tak sedm z deseti zaměstnanců uvítalo, kdyby v odměňování zavládla větší transparentnost. Více než polovina z nich by chtěla, aby byly odkrývány platy pro všechny úrovně zaměstnanců.

Nerovnost příjmů je v ČR v rámci vyspělých zemí minimální