Sestřelení letounu Tureckem mají vyšetřit britští experti, žádá Putin

Portrét tureckého prezidenta Recepa Erdogana modelu sestřeleného ruského letounu Su-24

Portrét tureckého prezidenta Recepa Erdogana modelu sestřeleného ruského letounu Su-24 Zdroj: ctk/AP

Ruský prezident Vladimir Putin požádal britského premiéra Davida Camerona o vyslání expertů, kteří by se zúčastnili vyšetřování incidentu, při němž turecká armáda v listopadu sestřelila ruský bombardér. Šéf Kremlu tak učinil při telefonickém rozhovoru s ministerským předsedou, který prý odpověděl, že žádost zváží.

Turecké stíhačky 24. listopadu sestřelily ruský letoun Su-24 kvůli tomu, že údajně letěl tureckým vzdušným prostorem, což Moskva odmítá. Stroj spadl na syrské území a jednoho ze dvou členů posádky zastřelili tamní turkmenští povstalci. Cameron v souvislosti s úmrtím ruského pilota vyjádřil Putinovi soustrast.

Incident vyvolal mezi Ruskem a Tureckem vážnou diplomatickou roztržku. Moskva přijala protiturecké, především ekonomické, sankce. Zároveň Ankaru obvinila z finanční podpory Islámského státu, mimo jiné tím, že od něj Turci kupují ropu. Turecko to popírá.

Cameron a Putin podle informace zveřejněné na internetových stránkách britské vlády během středečního telefonátu hovořili o situaci v Sýrii, kde oba státy podnikají nálety. Západ přitom kritizuje Rusko, že jeho útoky se nezaměřují pouze na hnutí Islámský stát, ale rovněž na umírněnou syrskou opozici.

Široká spolupráce

Briský premiér a ruský prezident se podle Downing Street shodli na nutnosti široké mezinárodní spolupráce v boji proti Islámskému státu a v úsilí přispět k politickému procesu, který by v Sýrii obnovil mír.

Shodli se také, že Islámský stát nelze porazit pouze vojensky a že je nutné politické řešení krize. Cameron přitom zdůraznil potřebu vytvořit přechodnou syrskolu vládu, kterou podpoří syrský lid.

Kreml doposud podporuje prezidenta Bašára Asada, který je pro Rusko důležitým partnerem v oblasti Blízkého východu. Západní mocnosti jsou ale na straně umírněných syrských povstalců, kteří chtějí Asadův odchod.