Severní Irsko čekají regionální volby, kontroverzní Sinn Féin může být druhou nejsilnější stranou

Demonstrace za osvobození Gerry Adamse

Demonstrace za osvobození Gerry Adamse Zdroj: ctk/ap

Dnes se konají volby do irského regionálního parlamentu. Očekává se úspěch nacionalistických stran.

Irsko dnes čekají předčasné volby do regionálního parlamentu. Voliči musí vybrat novou politickou reprezentaci po pouhých deseti měsících. Vláda Demokratické unionistické strany a republikánů ze Sinn Féin se rozpadla kvůli skandálům kolem programu pro obnovitelné zdroje. Očekává se, že tyto strany budou mít opět největší volební zisky.

Zajímavá je stabilní podpora republikánské strany Sinn Féin. Jedná se přitom o stranu poměrně kontroverzní. Vznikla na počátku dvacátého století. Název odkazuje na její nacionalistickou podstatu, v překladu znamená „my sami“. Velkého vlivu dosáhla ve dvacátých letech, kdy byly hlavními postavami strany Eamon de Valéra – první prezident Irské rebubliky nebo Michael Collins.

Nedá se ale říci, že by se jednalo o demokratickou stranu, jak je dnes známe. Členstvo strany bylo spojeno s teroristickými akcemi nebo dokonce s Irskou republikánskou armádou. Mnoho představitelů, včetně De Valéry nebo Collinse, uniklo trestu smrti jen o vlásek.

Kontroverzní je i nynější šéf strany Gerry Adams. Adams byl obviněn i zadržen policií, která ho podezírala z účasti na únosu a vraždě Jean McConvillové z roku 1972, kterou irští nacionalisté podezírali z donášení britským úřadům. K násilnostem docházelo až do roku 1998.

Adams je prezidentem strany od roku 1983. Byl zvoleni do parlamentu ve Westminsteru, jeho jednání se ale cíleně neúčastnil a praktikoval jako ostatní irčtí nacionalisté absentismus.

V dnešní době je Sinn Fein levicové uskupení, v Evropském parlamentu zasedají jeho poslanci například s českými komunisty. V Irské republice i Severním Irsku tradičně patří mezi silná politická uskupení.