OBRAZEM: Před 55 lety uvalil Kennedy na Castrovu Kubu embargo

Fidel Castro

Fidel Castro Zdroj: reuters

Chruščov a Stalin v roce 1936
Lyndon B. Johnson skládá prezidentskou přísahu na palubě Air Force One 22. listopadu 1963 po té, co byl v Dallasu zavražděn prezident John F. Kennedy
Fidel Castro
Fidel Castro
Nápis v Havaně
22
Fotogalerie

V roce 1962 uvalila administrativa Johna F. Kennedyho embargo na Kubu, omezení obchodních vztahů znamenalo dohru kubánské krize.

V roce 1962 Spojené státy uvalily obchodní embargo na Kubu. Pro ostrovní stát, který dříve s USA spolupracoval, to znamenalo značné ekonomické potíže. Embargo bylo reakcí na vyhrocenou situaci na počátku šedesátých let, jednu z největších krizí studené války.

Problematické vztahy mezi USA a Kubou se datují už k době prezidentství Dwighta Eisenhovera, který připravil obchodní restrikce na vojenskou techniku a materiál pro režim Fulgencia Batisty. K největšímu konfliktu došlo až po komunistickém převratu Fidela Castra a nástupu Johna F. Kennedyho do Bílého domu.

Kennedy v roce 1961 povolil vylodění na v kubánské Zátoce sviní. Operace byla připravována ještě před jeho zvolením, takže o ní nebyl příliš dobře informován. Akce skončila fiaskem, Castrovu režimu spíše pomohla. Důležitosti ostrova si všimli ale i Sověti. Pod vedením Nikity Chruščova byly na Kubu dodány odpalovací zařízení pro jaderné rakety. Samotné rakety do Karibiku mířily na několika dalších sovětských lodích.

Američané si výstavby jaderných zařízení všimli, až když byla sovětská akce v plném proudu. V době studené války si samozřejmě nemohli dovolit, aby komunistické jaderné hlavice byly schopny zasáhnout americké území. Svět byl na pokraji jaderné války.

Administrativa JFK tehdy ukázala neústupnost a sovětské lodě na Kubu nakonec nedorazily. Pro Chručova, který Kennedyho schopnosti už od jejich prvního setkání ve Vídni podceňoval, znamenalo vyústění konfliktu konec v čele strany a potažmo i v čele SSSR. Za několik měsíců byl svými spolustraníky sesazen a zbytek života strávil na své dače, jako jeden z mála sovětských vůdců nezemřel ve funkci.

Konflikt měl i hospodářské důsledky. 8. října 1962 Kennedy rozšířil vojenské embargo na další zboží, Kuba se tak stala závislou na pomoci východního bloku. Kubánským komunistům pak pakradil i český ekonom Valtr Komárek. Známý revolucionář Che Guevara se léčil v Praze.

Embargo bylo v průběhu let upravováno, například Billem Clintonem. O výrazně lepší vztahy s Kubou usilovala až administrativa Barracka Obamy, za což si vysloužila kritiku Republikánské strany.