Severní Korea testovala rakety, Alibaba čelí dalšímu tlaku čínských úřadů

Akcie Alibaby v Hongkongu klesaly po zprávách, že její dceřiná firma Ant Group je pod tlakem úřadů

Akcie Alibaby v Hongkongu klesaly po zprávách, že její dceřiná firma Ant Group je pod tlakem úřadů Zdroj: Reuters,E15

Severokorejský vůdce Kim Čong-un navzdory krizi v zemi vyvíjí nové zbraně
British American Tobacco čelí zjištění BBC o nekalých praktikách na africkém kontinentu
šéf Ryanairu Michael O'Leary varuje před růstem cen krátkých letů v souvislosti s oživením poptávky a malou kapacitou
4
Fotogalerie

Server E15.cz přináší přehled důležitých zahraničních témat, která by vám dnes neměla uniknout.

Top události

Severní Korea testovala raketu dlouhého doletu

Pchjongjang tvrdí, že o víkendu úspěšně otestoval novou řízenou střelu s dlouhým doletem, která je schopná zasáhnout většinu Japonska. Podle tvrzení Severekorejců testované rakety uletěly 1500 kilometrů, zasáhly cíle a spadly do teritoriálních vod KLDR. Pokud se tvrzení potvrdí, test ukazuje, že navzdory ekonomické krizi a všeobecnému strádání je země stále schopná vyvíjet sofistikované zbraně.

Tokio uvedlo, že ho severokorejské aktivity znepokojují, monitoruje situaci s jejím jižním sousedem a Spojenými státy. Představitelé tří zemí by tento týden měli na společné schůzce řešit denuklearizaci Korejského poloostrova.

Demokraté zřejmě navrhnou menší daňový skok

Demokraté v Senátu patrně navrhnou zvýšení sazby korporátní daně na 26,5 procenta, což by se týkalo nejbohatších firem, tvrdí americká média s odkazem na zdroje obeznámené se situací. To je méně, než zvažoval prezident Joe Biden, který plánoval nárůst ze současných 21 procent na 28 procent.

Ukazuje se tak, že pro něj nebude snadné prosadit razantní vzestup daní a zajistit plné financovaní svého masivního plánu investic a sociálních výdajů. Demokraté patrně navrhnou zvýšení i dalších daní, kupříkladu z kapitálových zisků.

Ryanair varuje, že se v příštím roce cestování prodraží

Šéf irské letecké společnosti Ryanair Michael O’Leary varoval v rozhovoru pro Sunday Times, že ceny letenek mohou v příštím roce výrazně stoupnout.

„Myslím, že příští rok dojde k dramatickému oživení prázdninového turismu v Evropě. A důvodem, proč si myslím, že ceny budou dramaticky vyšší, je menší kapacita,“ řekl s tím, že řada konkurentů Ryanairu v segmentu krátkých letů redukovala svou flotilu. „V Evropě bude v roce 2022 zhruba o dvacet procent menší kapacita při prudkém oživení poptávky,“ dodal.

Z trhů a burz 

Akcie Alibaby klesaly

Akcie čínského internetového prodejce Alibaba poklesly po zprávě, že je její finanční dceřiná společnost Ant Group opět pod drobnohledem úřadů. List The Financial Times tvrdí, že regulátoři chtějí rozbít platební službu Alipay, která má více než miliardu uživatelů.

Byl by to další z kroků Pekingu namířených proti velkému byznysu. Ant Group by údajně mohla být také donucena odevzdat data o uživatelích, která slouží k posuzování půjček, nové, částečně státem vlastněné úvěrové firmě.

Uplácení Mugabeho

Vyšetřování BBC naznačuje, že jedna z největších britských firem British American Tobacco (BAT) zřejmě poskytla úplatek někdejšímu nechvalně proslulému prezidentovi Zimbabwe Robertu Mugabemu. Podle dokumentů měla být zapojena do jednání o vyplacení až 500 tisíc dolarů Mugabeho straně v roce 2013. Mugabe zemřel v roce 2019.

BAT údajně poskytovala úplatky i v Jihoafrické republice a prováděla ilegální sledování s cílem poškodit konkurenci.

Tweet dne

„Všichni máme povinnost konat dobro,“ říká papež František. Je mi ctí přivítat svatého otce na Slovensku na jeho apoštolské cestě – velmi výjimečný pocit pro všechny občany Slovenska i pro mě osobně.

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová uvítala na bratislavském letišti papeže Františka, který v neděli odpoledne zahájil čtyřdenní návštěvu Slovenska. Hlavní program začne dnes. Hlava katolické církve je v zemi poprvé od roku 2003, vrcholem události bude středeční mše v Šaštíně nedaleko hranic s Českem.

Stane se dnes

  • Začíná plenární zasedání Evropského parlamentu.
  • V Norsku se konají parlamentní volby.
  • Americký ministr zahraničí Antony Blinken bude mít před zahraničním výborem Sněmovny reprezentantů slyšení týkající se Afghánistánu. 
  • Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) vydá měsíční zprávu o situaci na trhu.