Severokorejští hackeři loni ukradli digitální aktiva za 400 milionů dolarů

Hackeři z KLDR loni ukradli digitální aktiva za 400 milionů dolarů. Zaměřovali se například na kryptoměny. Na snímku severokorejský diktátor Kim Čong-un.

Hackeři z KLDR loni ukradli digitální aktiva za 400 milionů dolarů. Zaměřovali se například na kryptoměny. Na snímku severokorejský diktátor Kim Čong-un. Zdroj: E15 koláž

Švýcarsko plánuje od roku 2024 zavést minimální korporátní daň ve výši 15 procent. Týkat se bude však jenom nadnárodních společností.
Japonská Toyota opět kraluje světovým prodejům automobilů. Podruhé za sebou předstihla v počtu prodaných vozů německý Volkswagen.
Šéf Evropské rady Charles Michel ve čtvrtek navštívil Prahu. Hovořil s premiérem Fialou.
4
Fotogalerie

Server E15.cz přináší přehled důležitých zahraničních témat, která by vám dnes neměla uniknout. 

Top události

Švýcarsko zavede daň pro velké korporace

Švýcarská vláda plánuje zavést minimální korporátní daň ve výši patnácti procent od roku 2024. Reaguje tak na loňské rozhodnutí Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) o zavedení minimální globální daně. Švýcarsko nicméně počítá s tím, že nová pravidla by platila pouze pro velké nadnárodní korporace, zatímco pro domácí malé a střední podniky by se nic nezměnilo. Reformu švýcarského daňového systému ještě musí schválit národní referendum, které se uskuteční v červnu roku 2023. Švýcarsko dosud patřilo k zemím, kde mohly i větší společnosti odvádět na daních méně než patnáct procent, což je nejnižší sazba, kterou požaduje OECD.    

Hackeři z KLDR útočili na kryptoměny

Severokorejští hackeři loni odcizili digitální aktiva v hodnotě 400 milionů dolarů, více než 8,5 miliardy korun. To je o čtyřicet procent více než v roce 2020. S odvoláním na zprávu analytické blockchainové společnosti Chainalysis o tom informuje britská stanice BBC. Nejméně sedm takových útoků bylo podle Chainalysis namířeno proti platformám, na nichž se obchoduje s kryptoměnami. Rok 2021 byl celkově jedním z nejúspěšnějších pro kybernetické zločince z totalitní východoasijské republiky.

Z trhů a burz 

Akcie v USA zlevnily, evropské trhy uzavřely smíšeně

Americké akciové indexy ve čtvrtek výrazně oslabily. Dolů je táhly zejména firmy ze sektoru technologií a zdravotnictví. Benchmark Dow Jones klesl o 0,49 procenta. S&P 500 odevzdal 1,42 procenta a Nasdaq Composite se propadl o 2,51 procenta. Evropské burzy se včera na směru neshodly. Německý DAX se zvýšil o 0,13 procenta. Britský FTSE 100 přidal 0,16 procenta a nizozemský AEX zpevnil o 0,11 procenta. Naproti tomu francouzský index CAC 40 se o půl procenta snížil. Ve ztrátě uzavřel obchodování též celoevropský STOXX Europe 600 (-0,03 procenta). 

Toyota je podruhé v řadě největším světovým prodejcem aut

Japonská Toyota prodala v roce 2021 skoro 9,6 milionu vozů, nejvíce ze všech automobilek na světě. Podruhé za sebou tak předstihla německý koncern Volkswagen, jehož prodeje klesly na 8,9 milionu aut. Toyotě loni pomohlo zmírnění krize v dodávkách dílů v jihovýchodní Asii. Celosvětový nedostatek čipů tak japonskou automobilku nezasáhl tak citelně jako její evropské konkurenty. Volkswagen může alespoň těšit, že za rok 2021 prodal rekordní počet elektromobilů - 450 tisíc plně elektrických vozů a přes 300 tisíc hybridů.   

Tweet dne

Předseda Evropské rady Charles Michel ve čtvrtek navštívil Prahu a jednal s premiérem Petrem Fialou (ODS). Hlavními tématy jejich rozhovoru byly přípravy českého předsednictví v Radě EU, nadcházející zasedání Evropské rady a další aktuální evropské otázky jako jsou například rostoucí ceny energií či balíček Fit for 55. 

Stane se dnes

  • V Římě se koná státní pohřeb předsedy Evropského parlamentu Davida Sassoliho, který zemřel v úterý ve věku 65 let. 
  • Spolkový statistický úřad zveřejní data o vývoji hrubého domácího produktu Německa za rok 2021.
  • Své hospodářské výsledky za čtvrté čtvrtletí oznámí americké banky Citigroup a JPMorgan Chase. 
  • Spojené státy budou informovat o vývoji své průmyslové výroby za prosinec.