Vztahy s Ruskem jsou nejhorší od studené války, tvrdí ministerstvo obrany

Ruský tank během nedávného cvičení u hranic s Ukrajinou

Ruský tank během nedávného cvičení u hranic s Ukrajinou Zdroj: ČTK / AP / Uncredited

Vztahy s Ruskem jsou nejhorší od studené války, uvedl v reakci na středeční jednání zástupců NATO a Ruska náměstek ministryně obrany Jan Havránek. Agresivnímu jednání Ruska vůči Ukrajině a hromadění vojenských sil na ukrajinských hranicích nemůže podle něj Česko pouze přihlížet. Havránek, který ministryni obrany Janu Černochovou (ODS) zastupuje ve francouzském Brestu na zasedání evropských ministrů obrany, to uvedl na webu ministerstva obrany

Ve středu se po více než dvou letech sešla Rada NATO - Rusko. Hlavním tématem byla napjatá situace kolem Ukrajiny. Žádné sblížení schůzka nepřinesla a naopak ukázala dramaticky odlišné představy obou aktérů o Ukrajině. Členské státy NATO na jednání odmítly ruské požadavky znemožnit Ukrajině vstup do aliance a stáhnout jednotky a zbraně ze zemí východního křídla bloku. Rusko Severoatlantickou alianci obvinilo, že ignorováním jejích požadavků vytváří půdu pro incidenty a konflikty.

Podle Havránka jsou vztahy spojenců s Ruskem nejhorší od dob studené války. „Rostoucímu agresivnímu chování Ruska vůči Ukrajině, našemu partnerovi, a hromadění vojenských sil na ukrajinských hranicích nemůžeme pouze přihlížet. Bezpečnost Ukrajiny je přímo propojena s bezpečností celé Evropy,“ uvedl.

Rusko požaduje záruky, že se Ukrajina nestane členem NATO a že aliance upustí od vojenských aktivit na východě Evropy. Podle Havránka NATO ruské požadavky odmítá. „Společně podporujeme právo všech zemí rozhodovat o své budoucnosti a o zahraniční politice bez vnějšího vměšování,“ poznamenal. Aliance podle něj nebude dělat kompromisy, pokud jde o právo suverénního státu vybrat si, k jaké obranné alianci se přidá. „O vztahu mezi aliancí a Ukrajinou má rozhodovat pouze Ukrajina a 30 spojenců NATO,“ dodal.

Podle ministryně Černochové Česko situaci dlouhodobě sleduje a své kroky koordinuje se spojenci. „Věřím, že diplomatická jednání povedou k deeskalaci současné situace na hranicích Ukrajiny. Chceme mírový a korektní vztah s Ruskem,“ uvedla. Ministryně ale dodala, že spojenci musí být připraveni na všechny možnosti včetně ozbrojeného konfliktu. „V každém případě jsme připraveni jako Česká republika pomoci,“ poznamenala.