Severovýchod USA se začíná vzpamatovávat z řádění bouře Sandy

Bouře Sandy

Bouře Sandy Zdroj: ctk

Miliony lidí na východním pobřeží USA se dnes po rozednění pokusí vrátit k normálnímu životu, do něhož jim v úterý tvrdě zasáhla bouře Sandy. (Foto ČTK)
Postup bouře Sandy se mezitím zpomalil na asi 13 kilometrů za hodinu, maximální síla větru nepřesahuje 65 kilometrů za hodinu. (Foto ČTK)
V těchto chvílích je střed bouře stále nad západní Pensylvánií, v krátké době se má ale prudce otočit na sever nad západní okresy státu New York. (Foto ČTK)
Nápor živlu prakticky zastavil kampaň před americkými prezidentskými volbami, které se uskuteční 6. listopadu. (Foto ČTK)
Oba kandidáti, Mitt Romney a Barack Obama, zrušili v pondělí a v úterý svůj volební program. Romney ale už dnes chce v kampani pokračovat na Floridě, Obama se podle agentury Reuters chystá obnovit předvolební akce ve čtvrtek.  (Foto ČTK)
10
Fotogalerie
Miliony lidí na východním pobřeží USA se dnes po rozednění pokusí vrátit k normálnímu životu, do něhož jim v úterý tvrdě zasáhla bouře Sandy. Řada firem, obchodů a dopravních uzlů chce obnovit činnost, přestože vyhlídky na zásobování elektřinou jsou krajně nejisté a hromadná doprava se vzpamatovává jen pomalu.

Bouře si podle dosavadních údajů v USA a v Kanadě vyžádala 51 obětí na životech. Lidé umírali pod kmeny padající stromů, někteří byli zasaženi elektrickým proudem, jiní se utopili. „Místní samospráva má před sebou obrovský kus práce, aby vytvořila alespoň zdání návratu do normální situace na hustě osídleném východním pobřeží USA,“ napsala dnes agentura Reuters.

Společnost Amtrak dnes částečně obnoví provoz železničních tratí na východním pobřeží, fungovat začne opět i newyorská burza. Bouře ale nadále postupuje americkým vnitrozemím, mimo jiné přinesla vánici do Západní Virginie. V Apalačských horách napadl až metr sněhu, přes osm milionů domácností je v USA bez proudu.

Předpokládaný postup hurikánu SandyPředpokládaný postup hurikánu Sandy | E15

Nejhůře zasažený New York zůstane nadále odříznutý od železniční sítě, protože voda zaplavila tunely vedoucí do města. Spojení mezi New Jersey a New Yorkem nebude fungovat nejméně týden. Zaplaveny jsou i tunely metra na jižním Manhattanu, podzemní dráha bude mimo provoz několik dní. Po pondělní explozi transformátoru nemají na jihu Manhattanu ani proud.

Úterní řádění hurikánu Sandy v New Yorku zachycené amatérskou kamerou

Dnes ráno místního času obnoví provoz newyorské Kennedyho mezinárodní letiště a letiště Newark v sousedním New Jersey, budou ale fungovat pouze omezeně. Další newyorské letiště La Guardia zatím zůstane zavřené, protože je zaplavené vodou. Na své linky se vrátí i některé městské autobusy, ale mnoho obyvatel města bude odkázáno na své vlastní nohy, případně na nejisté služby maximálně vytížených taxíků. Některé z vozů taxislužby navíc při úterní záplavě zůstaly pod vodou.

Otevřít by se měla newyorská burza. Rozsah jejích dnešních operací si ale nikdo netroufne odhadnout, protože řada lidí se kvůli potížím v dopravě na pracoviště nedostane. Naopak školy v nejlidnatějším městě USA zůstanou zavřené, což postihne asi milion dětí.

Škody zpusobené nejničivějšími hurikányŠkody zpusobené nejničivějšími hurikány | E15

Guvernér státu New Jersey Chris Christie odhaduje, že obnova dodávky elektřiny do všech míst státu potrvá sedm až deset dnů. Obyvatele obcí ležících na pobřeží vyzval, aby se do svých domovů zatím nevraceli. Až 20.000 lidí je naopak podle Christieho uvězněno ve svých domovech ve městě Hoboken, které leží na pravém břehu řeky Hudson na dohled od Manhattanu. Plány na jejich evakuaci se připravují.

Postup bouře Sandy se mezitím zpomalil na asi 13 kilometrů za hodinu, maximální síla větru nepřesahuje 65 kilometrů za hodinu. V těchto chvílích je střed bouře stále nad západní Pensylvánií, v krátké době se má ale prudce otočit na sever nad západní okresy státu New York.

V oblasti Velkých jezer byla vyhlášena pohotovost. Nejzápadnější větrné proudy mají zasáhnout Chicago. Síla větru tam dosahuje 56 kilometrů za hodinu, v nárazech ale může být až téměř dvojnásobná. Předpovědi hovořily o tom, že výše vln jezera Michigan může v Chicagu dosahovat až sedmi metrů.

Nápor živlu prakticky zastavil kampaň před americkými , které se uskuteční 6. listopadu. Oba kandidáti, Mitt Romney a Barack Obama, zrušili v pondělí a v úterý svůj volební program. Romney ale už dnes chce v kampani pokračovat na Floridě, Obama se podle agentury Reuters chystá obnovit předvolební akce ve čtvrtek.