Sicílii zahalil sopečný popel, erupce Etny přerušila letecký provoz

Sicílii po výbuchu Etny zahalil sopečný popel

Sicílii po výbuchu Etny zahalil sopečný popel Zdroj: profimedia.cz

Sicílii po výbuchu Etny zahalil sopečný popel
Sicílii po výbuchu Etny zahalil sopečný popel
3
Fotogalerie

Kvůli nedělní erupci Etny na Sicílii uzavřely italské úřady letiště v městě Katánie, část turistů musela řešit náhradní dopravu nebo si prodloužit pobyt. Letiště částečně obnovilo provoz v pondělí ráno. Problémy se týkaly hlavně cestovatelů na vlastní pěst, klienti českých cestovních kanceláří totiž ještě na ostrov nedorazili. 

Podle mluvčí cestovní kanceláře Čedok Kateřiny Pavlíkové začíná hlavní sezona na Sicílii až začátkem června. „Aktuálně na místě nemáme žádné zákazníky. Klientů, kteří u nás mají koupený zájezd, se tak situace žádným způsobem nedotkne,“ dodává.   

Mluvčí Asociace cestovních kanceláří Jan Papež připomíná, že cestovní kanceláře jsou na podobné situace připravené. Současně ale upozorňuje, že situace na Sicílii nedává cestovním kancelářím povinnost zájezdy rušit nebo přesouvat. „Není to jejich zákonná povinnost, vše vychází z dobré vůle cestovních kanceláří a z jejich domluvy s klienty.“

Nejvyšší činná sopka v Evropě Etna, která se nachází na východním pobřeží italského ostrova, pokryla v neděli část ostrova vulkanickým popelem. Okolí Katánie navíc zahalil hustý dým, místní úřady kvůli tomu musely pozastavit leteckou dopravu. Letiště v Katánii obnovilo částečně svůj provoz v pondělí dopoledne, na případná zpoždění letů upozornilo na Twitteru.

Situaci i nadále monitoruje italský Národní ústav geofyziky a vulkanologie, podle jehož informací dopadl popel hlavně na Katánii a minimálně jedno město na obydlených svazích Etny. Viditelnost erupce a valící se lávy zhoršilo deštivé počasí na ostrově. Podle vulkanologa Borise Behnckeho vznikl popel při záchvatovité erupci, která vyslala lávu až do výšky více než deset kilometrů. Místní úřady doposud neevidují žádné zraněné.  

I přes relativně častou vulkanickou aktivitu zůstává Etna se svou výškou přes 3300 metrů jedním z nejoblíbenějších turistických cílů na Sicílii. Turisté mohou na sopku vystoupat pěšky nebo se svézt lanovkou, během zimních měsíců zase sopečné svahy lákají příznivce lyžování. Podle Pavlíkové z Čedoku je destinace u klientů stále populárnější: „Sicílii jsme letos do nabídky zařadili nově a sezona vypadá na základě předprodejů velice slibně.“