Situace v Jemenu znepokojuje Saúdskou Arábii, přesouvá armádu k hranicím

Povstalci v Jemenu

Povstalci v Jemenu Zdroj: CTK

Saúdská Arábie přesouvá těžkou výzbroj včetně dělostřelectva k hranicím s Jemenem v reakci na postup šíitských povstalců, kteří ohrožují režim jemenského prezidenta Abdara Rabbúa Mansúra Hádího. Prezident Hádí v úterý požádal Radu bezpečnosti OSN, aby schválila rezoluci o okamžité vojenské pomoci jeho vládě. Část armády, která zachovává věrnost jeho předchůdci Alímu Abdalláhovi Sálihovi, je však zásadně proti jakékoli intervenci.

Podle agentury Reuters mohou být saúdskoarabské vojenské jednotky nasazeny k obranným i útočným účelům. Hromadění zbraní u jemenských hranic je podle amerických zdrojů „podstatné“. Nelze vyloučit, že Rijád se chystá k leteckým úderům na obranu Hádího vlády, pokud rebelové zaútočí na přístav Aden.

Hádí a po něm i vláda začátkem roku rezignovali, když šíité zabrali v hlavním městě Saná státní úřady. Vedení země pak drželi v domácím vězení, ale Hádí z něj v únoru uprchl do Adenu. Saúdská Arábie následně oznámila, že je připravena region proti agresi šíitů bránit. Podle Rijádu stojí za jemenskými šíity Írán.

Americké zpravodajské služby mají podle agentury Reuters o saúdskoarabských manévrech informace, přesné zprávy o počtech jednotek a místech jejich dislokace ale k dispozici nejsou. Vývoj vyvolává nervozitu, protože Saúdská Arábie by mohla být zatažena do jemenského konfliktu, který se prudce zhoršuje. Saúdská Arábie sdílí s Jemenem hranici dlouhou 1800 kilometrů, která není dostatečně střežena.

Armáda si vnější zásah nepřeje

Hádí v úterý požádal Radu bezpečnosti OSN, aby schválila rezoluci o okamžité vojenské pomoci jeho vládě. Prezident v dopise uvedl, že o vojenskou pomoc rovněž požádal Ligu arabských států a členské země Rady pro spolupráci arabských států Perského zálivu (GCC).

Sálih sice v roce 2012 odstoupil, ale zachovává si vliv, podporuje šíity a hlásí se k němu i část armády. Tito důstojníci prohlásili, že jsou proti intervenci. „Rozhodně odmítáme jakékoli vnější zasazování do jemenských záležitostí pod jakoukoli záminkou a z jakékoli strany,“ stojí v prohlášení armádních sil. Armáda je podle něj připravena čelit všemu, co bude ohrožovat jemenskou jednotu a celistvost území.

Za Hádím, kterého šíité označují za loutku Západu a monarchií v Perském zálivu, stojí část vojska a také některé jihojemenské kmeny. Hádího jednotky střeží silnice vedoucí na sever od Adenu a čelí šíitům, kteří tento týden postoupili až k městu Táizz, ležícímu mezi Saná a Adenem. Šíité a spojenecké armádní jednotky zaútočili na leteckou základnu severně od Adenu, kde se podle svědků rozpoutala přestřelka.

Radek Palata: Jaderné zbraně a Blízký východ