Sjednoťme firemní daně, vyzývá unii Francie. Vadí jí dumping Británie

Euro, bankovky

Euro, bankovky Zdroj: Pixabay.com

Francouzský ministr hospodářství Emmanuel Macron obvinil některé země Evropské unie z daňového dumpingu a vyzval ke stanovení celounijního povoleného rozpětí pro daň ze zisku firem. Země jako je Británie a Irsko mají nízké firemní daně, aby získaly výhodu nad svými sousedy, uvedl Macron.

„Sazby firemních daní v Irsku a Británii dosahují neudržitelných úrovní,“ řekl Macron. „Je to otázka, která by se měla řešit na evropské úrovni, jinak na to všichni doplatíme,“ citovala jej agentura Reuters.

Francie vybírá z firemních zisků celou třetinu, což je jedna z nejvyšších sazeb v EU. Irsko k nelibosti velkých zemí EU dlouhodobě udržuje tuto sazbu na 12,5 procenta. Britský ministr financí George Osborne tento měsíc oznámil další snížení této sazby do roku 2020 na 17 procent z nynějších 20 procent a ze 30 procent před deseti lety.

„Jestliže firemní zdanění klesá pod 18 nebo pod 15 procent… je to nestoudný fiskální dumping,“ prohlásil Macron. Paříž prosazuje harmonizaci firemní daně už dlouho a v roce 2010 při jednání o finanční pomoci Irsku Paříž žádala Dublin, aby tuto daň zvýšil. „Naši integraci musíme posílit stanovením určitého koridoru pro sazby daně z příjmu právnických osob, jinak nás to dotlačí k závodu ke dnu,“ řekl ministr.