Skotská firma prodává šlechtický titul za 30 liber. Podvod, tvrdí kritici

Hrad na Skotské vysočině

Hrad na Skotské vysočině Zdroj: Pixabay.com

Společnost Highland Titles nabízí k prodeji čtvereční stopu na skotské vysočině, ke kterým se váže šlechtický titul laird, lord nebo lady. Nabídky podle společnosti využilo 200 tisíc zákazníků ze stovky zemí. Tržby mají podle společnosti jít na přírodní rezervaci Highland Titles. V přídavném balíčku můžou noví majitelé šlechtického titulu svůj kousek země i navštívit.

Sám ředitel prodeje ovšem význam titulů shazuje. „Je to jenom jiná forma oslovení pán nebo paní,“ řekl serveru Politico. „Je to zábava, neděláte nic špatného, když takový titul používáte.“

Zatímco skotská společnost je v nastavených cenách střídmější, na serveru Nobility.co.uk se prodávají o hodně dráž. Začínají na ceně 1450 liber, ale například titul „Baron z Tullochu“ je v 58 procentní slevě dostupný za 85 tisíc liber. Na svých stránkách tvrdí, že koupený šlechtický titul může pomoci například při získávání lepší půjčky.

„Policie by měla vyšetřovat ty, kteří tituly prodávají,“ myslí si podle serveru Politico britský historik Rafe Heydel-Mankoo, který se zaměřuje na britskou monarchii. „Kupující mají malé sebevědomí. Jestli takové tituly budou používat, akorát se jim vysmějí.

Další kritici tvrdí, že nabídka společnosti Highland Titles je úplný podvod. Zákazník by totiž takovým způsobem vůbec nemohl nabýt vlastnictví půdy. Skotské šlechtice navíc musí uznat Lord Lyon, zástupce britské královny ve Skotsku.