Slavný cirkus Cirque du Soleil požádal kvůli koronaviru o ochranu před věřiteli

Slavný cirkus Cirque du Soleil požádal o ochranu před věřiteli

Slavný cirkus Cirque du Soleil požádal o ochranu před věřiteli Zdroj: Reuters

Cirque du Soleil
Cirque du Soleil
Cirque du Soleil
Cirque du Soleil
Slavný cirkus Cirque du Soleil požádal o ochranu před věřiteli
6
Fotogalerie

Kanadská zábavní společnost Cirque du Soleil požádala o soudní ochranu před věřiteli. Kvůli pandemii nemoci covid-19 musela totiž zrušit všechna svá vystoupení a propustit umělce. Společnost nyní bude pracovat na plánu obnovy svého podnikání, informovaly v pondělí zahraniční tiskové agentury. Slavný cirkus se několikrát představil také v Praze.

Společnost kvůli opatřením, která mají zabránit šíření nemoci covid-19, od března zrušila všechna představení a musela propustit 95 procent zaměstnanců.

„S nulovými příjmy od nuceného uzavření všech našich představení kvůli covidu-19 muselo vedení jednat rozhodně, aby ochránilo budoucnost firmy,“ uvedl generální ředitel Daniel Lamarre.

Společnost podepsala dohodu se svými soukromými investory, podle které skupina převezme závazky cirkusu a investuje 300 milionů dolarů (7,2 miliardy korun) do opětovného zahájení činnosti. V rámci dohody poskytne také státní společnost Investissement Québec 200 milionů dolarů na financování dluhu. Mezi soukromými investory jsou fond TPC Capital, čínská firma Fosun International a kanadský penzijní fond Caisse de dépôt et placement du Québec.

Společnost oznámila, že musí propustit téměř 3500 zaměstnanců. Nabídka od sponzorů jí umožňuje najmout podstatnou část propuštěných zpět po obnovení představení.

Cirque du Soleil proslul zejména akrobatickými představeními. Firmu založil v roce 1984 Guy Laliberté s pouličními umělci v Québeku a od té doby se z ní stal jeden z nejslavnějších vývozních artiklů Kanady. TPG, Fosun a kanadský penzijní fond vlastní většinový podíl ve společnosti od roku 2015.

Cirque du Soleil svá představení s akrobaty pořádá po celém světě a každý večer nabízel představení v Las Vegas. Většina příjmů firmy pochází z prodeje vstupenek, organizuje ale i soukromé akce, prodává maloobchodní zboží s tematikou jednotlivých představení a poskytuje licenci na svoji značku ubytovacímu a módnímu průmyslu. Provozuje i společný podnik s Bell Media, který má na starosti výrobu televizních pořadů, filmů a her.