Slovák nabízí Čechům pomoc při obcházení prohibice

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: ctk

Jistý Košičan prostřednictvím inzerátu na internetu nabízí zájemcům z Česka, že jim pomůže obejít částečnou prohibici, kterou v reakci na sérii otrav metanolem zavedla česká vláda. Upozornil na to portál sme.sk.

„Prodám jakýkoliv alkohol do Česka na dobírku, alkohol všeho druhu, cena dohodou,“ tvrdí nabízející v inzerátu. K alkoholickým nápojům, které se dají koupit v obchodech, si účtuje 50procentní přirážku. Takové podmínky prý nabídl i redaktorovi Sme, který se vydával za zájemce o jeho zboží. Inzerát se na slovenském internetu objevil v sobotu, tedy den poté, co česká vláda zakázala prodej nápojů obsahujících více než 20 procent alkoholu.

Do pohraničí zatím mnoho „alkoholových turistů“ z Česka nakupovat nejezdí. Nicméně pokud bude částečný zákaz prodeje v ČR pokračovat, očekávají slovenští obchodníci větší příliv českých zákazníků. „Předpokládáme, že se zvýší prodej zejména slovenských lihovin,“ řekl Martin Katriak z představenstva společnosti Coop Jednota Slovensko.

Omezení prodeje alkoholu se zatím Slováci bát nemusí. „Není k tomu důvod,“ uvedla ministryně zdravotnictví Zuzana Zvolenská. Kontroloři zatím na Slovensku jedovatý alkohol nenašli. Ministryně ale varovala před internetovým prodejem. Touto cestou se k našim východním sousedům dostala i zásilka alkoholu z Česka, kterou se otrávilo pět lidí.

Slovensko zatím neomezí ani dovoz alkoholu z Česka. Vládu k tomu vyzvala Asociace zaměstnavatelských svazů a sdružení. Ministr zemědělství Ľubomír Jahnátek se ale chce jejich návrhem zabývat.

Zákaz prodeje alkoholických nápojů dovezených z ČR s výjimkou piva a vína od neděle zavedlo Polsko. V Česku po otravě metylalkoholem zemřely přes dvě desítky lidí, dalších několik desítek lidí je v nemocnicích.