Slovenská armáda nakoupí bez tendru radary za miliardy

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Slovensko plánuje koupit 17 radarů pro armádu za 155 milionů eur (zhruba čtyři miliardy korun). Na rozdíl od dřívějších plánů bude zakázka větší a nebude jí předcházet veřejná soutěž. Vyplývá to z materiálu slovenského ministerstva obrany.

Slovenští vojáci používají zastaralé radary, které nejsou kompatibilní se systémy NATO, jehož členem je i Slovensko. Až 13 z 15 slovenských radarů je již po stanovené době technické životnosti a jejich použitelnost je podle tamního ministerstva obrany problematická vzhledem ke kritické nedostupnosti náhradních dílů a servisní podpory.

Bývalá slovenská vláda v roce 2015 vypsala tendr na dodávku čtyř radarů středního dosahu v předpokládané hodnotě do 72 milionů eur (1,85 miliardy korun). Letos v dubnu ministerstvo obrany soutěž zrušilo s odůvodněním, že se zájemci se nepodařilo uzavřít smlouvy ohledně ochrany utajovaných údajů.

Nově chce slovenské ministerstvo obrany kupovat radary v rámci mezivládního kontraktu, tedy bez veřejné soutěže. Podobný postup úřad zvolil při obstarání bojových obrněných vozidel, při kterém si za partnera vybral finskou společností Patria. Modernizaci armádní techniky bez vypsání tendru kritizovali někteří analytici i média.

Výměnu zastaralých radarů plánuje také Česká republika, která chce zakoupit příslušnou techniku z Izraele od státního podniku Elta Systems. Podle bezpečnostního výboru NATO ale není možné, aby byl do aliančního systému zapojen systém, který nepochází z členské země NATO. Týká se to i nákupu mobilních radarů pro českou armádu za asi 3,5 miliardy korun z Izraele.