Slovenská policejní akademie prodávala přijímačky za tisíce eur

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Shutterstock.com

Skandál s nezákonnými praktikami na bratislavské policejní akademii se rozrůstá o další podrobnosti. Až čtvrtina letošních uchazečů o studium byla na školu přijata díky manipulaci. Někteří z uchazečů, kteří u přijímacích zkoušek skončili pod čarou, si přijetí na akademii koupili za tisíce eur, oznámil v pondělí ministr vnitra Robert Kaliňák z vládní strany Smer.

Minimálně ve dvou případech se policii podařilo dokázat úplatek v celkové hodnotě 5000 eur, napsal server sme.sk. Rektora policejní akademie Václava Krajníka policie zatkla minulý pátek. Krajník i další akademičtí funkcionáři jsou obvinění ze zneužití pravomoci veřejného činitele. Rektor Krajník pak navíc čelí obvinění z přijetí úplatku a poškození cizích práv, kdy podle policie nezákonně udělil doktorský titul.

Nelegální titul PhD. má i český politik Rytíř

Titul PhD. na bratislavské akademii podle ministra Kaliňáka nelegálně získal také český politik Jan Rytíř ze strany Suverenita. „Obhajoba práce byla vykonána bez přítomnosti dvou oponentů a doktorand získal titul PhD., i když nebyly dodržené zákonem stanovené podmínky,“ řekl Kaliňák na tiskové konferenci. Při obhajobě Rytířovy dizertační práce byla prý zřetelně ovlivňována zkušební komise.

Na Akadémii Policajného zboru (APZ) v minulosti studoval bývalý český ministr dopravy za Věci veřejné Vít Bárta, který si z ní v roce 2003 odnesl titul JUDr.

Razie slovenské policie s krycím jménem „Mahony“ na akademii proběhla ve středu 27. června. Policie se zásahem čekala na vyhodnocení výsledků, ale zároveň jednala před přijetím jednotlivých uchazečů. Takový postup umožní řádně přijatým uchazečům, aby v září mohli nastoupit ke studiu. Jak bude akademie postupovat v souvislosti s volnými místy ministr neuvedl. OPředpokládá ale, že to umožní přijmout 29 uchazečů, kteří se umístili pod čarou.