Slovenská vláda rozdá firmám pobídky za téměř miliardu

Slovenský ministr hospodářství Peter Žiga

Slovenský ministr hospodářství Peter Žiga Zdroj: Ministerstvo hospodarstvi SR

Slovensko poskytne pobídky sedmi firmám, které v zemi investují dohromady 125 milionů eur (3,2 miliardy korun) a vytvoří zhruba 1270 pracovních míst. Rozhodla o tom dnes vláda, řekl novinářům ministr hospodářství Peter Žiga.

Z hlediska výše investice největším je projekt německé skupiny Brose, která vynaloží 57,4 milionu eur (1,49 miliardy korun) do rozšíření výroby automobilových součástek ve své továrně v Prievidzi. Společnost tam plánuje více než zdvojnásobit kapacitu výroby ovladačů oken a podobných produktů, rozšířit výrobní portfolio o motorky pro elektrickou parkovací brzdu a vybudovat nové centrum výzkumu a vývoje.

Zmiňované projekty stát podpoří investičními pobídkami v celkové výši téměř 30 milionů eur (777 milionů korun), a to kromě jiného v podobě úlevy na dani z příjmů.

Pobídky schválila vláda v době rekordně nízké nezaměstnanosti na Slovensku, která v zemi v květnu dosáhla 5,37 procenta. Některé z podpořených projektů směřují do regionů, kde je situace na trhu práce oproti celostátnímu průměru horší.

Letos v lednu předchozí slovenská vláda schválila pobídky pětici firem, které v zemi investují do rozšíření stávajících výrobních kapacit nebo do nových projektů dohromady 65,6 milionu eur (1,7 miliardy korun) a vytvoří více než 1100 pracovních míst.