Slovensko dá na podporu továrny Jaguaru mnohem více, než slíbilo

Výrobní linka Jaguaru v Castle Bromwich

Výrobní linka Jaguaru v Castle Bromwich Zdroj: JLR

Slovenská státní podpora pro investici britské automobilky Jaguar Land Rover (JLR) může kvůli nákladům na výstavbu infrastruktury průmyslového parku v Nitře dosáhnout v reálné výši kolem 600 milionů eur (16,2 miliardy korun). Byl by to téměř pětinásobek částky 130 milionů eur, kterou vláda automobilce v rámci loňské dohody přislíbila, napsal slovenský Denník N.

Vláda loni v prosinci podepsala s JLR smlouvu, na jejímž základě bude automobilka investovat v první fázi 1,1 miliardy liber (34,6 miliardy korun) a v novém závodě u Nitry zaměstná zhruba 2800 lidí. Půjde o jednu z největších zahraničních investic na Slovensku v novodobé historii země.

Vláda podle smlouvy poskytne JLR investiční pobídky ve výši téměř 130 milionů eur. Další pobídky by firma mohla získat v případě, že investuje do zdvojnásobení počáteční kapacity plánovaného závodu na 300 tisíc vozů ročně. Náklady na výstavbu průmyslového parku, kde bude továrna JLR stát, už ale podle Denníku N přesáhly slíbenou částku. Úřady podle listu vypsaly zakázku na vybudování silniční infrastruktury parku v hodnotě 199 milionů eur.

V prosinci zase stát podepsal smlouvu s firmou Strabag, podle níž jí zaplatí 123 milionů eur za „přípravu strategického parku“. Koná se také soutěž v předpokládané hodnotě 110 milionů eur, jejíž vítěz bude mít na starosti „hrubé terénní úpravy“ pro tuto investici.

Automobilový průmysl je už teď jedním z hlavních tahounů slovenské ekonomiky. Své továrny mají na Slovensku německá automobilka Volkswagen, francouzský koncern PSA Peugeot Citroën a jihokorejská automobilka Kia Motors.

V automobilovém průmyslu na pětimilionovém Slovensku pracuje více než 80 tisíc zaměstnanců. Odvětví se na průmyslové výrobě země podílí zhruba 43 procenty.