Slovensko si sáhlo na historický rekord: schodek veřejných financí klesl na dno

Bratislava, Slovensko

Bratislava, Slovensko

Schodek veřejných financí Slovenska loni klesl na nové minimum v novodobé historii země, a to na částku odpovídající 0,78 procenta výkonu slovenské ekonomiky. S odvoláním na nejnovější údaje Eurostatu o tom informovalo slovenské ministerstvo financí. Eurostat tak revidoval údaje z letošního jara, kdy veřejný deficit Slovenska za loňský rok vyčíslil na 1,04 procenta hrubého domácího produktu (HDP).

"Lámeme historické rekordy z pohledu výsledků hospodaření země jako celku. Závěry podzimní notifikace potvrzují deficit 0,78 procenta (HDP). To je deficit, který představuje o půl procenta lepší výsledek, než jsme původně plánovali," uvedl ministr financí Peter Kažimír.

Lepšího výsledku hospodaření proti původnímu plánu stát loni podle slovenského ministerstva financí dosáhl zejména díky vyšším příjmům z daní a povinných odvodů v době pokračujícího ekonomického růstu a klesající nezaměstnanosti.

Eurostat také nepatrně revidoval podíl veřejného dluhu Slovenska v poměru k výkonu ekonomiky za minulý rok, a to na 50,95 procenta HDP.

Podle posledního odhadu slovenského ministerstva financí veřejný schodek letos klesne na 0,6 procenta HDP. Kabinet premiéra Petera Pellegriniho počítá ve tříletém rozpočtovém výhledu s tím, že vyrovnaného rozpočtu dosáhne země v roce 2020.

V průměru za celou Evropskou unii schodek veřejných financí loni podle nejnovějších údajů klesl na jedno procento HDP z 1,7 procenta v roce 2016. Lépe než Slovensko hospodařila například Česká republika, která dosáhla rozpočtového přebytku v přepočtu 1,5 procenta HDP. Česko také dosáhlo nižšího dluhu v poměru k HDP než Slovensko.