Slovensko tlumí schodek rozpočtu, za pololetí klesl o 35 procent

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: ctk

Slovensku se v prvním letošním pololetí podařilo tlumit schodek státního rozpočtu. Deficit rozpočtu od ledna do konce června meziročně klesl o více než třetinu na 1,58 miliardy eur (asi 38,37 miliardy korun), což je necelých 42 procent plánované úrovně na celý rok. Vyplývá to z informací, které dnes zveřejnilo slovenské ministerstvo financí.

„Vláda mnohem více dodržuje rozpočtovou disciplínu než v minulých letech,“ poznamenal analytik slovenské UniCredit Bank Dávid Dereník.

Příjmy státního rozpočtu za pololetí stouply meziročně o 12,3 procenta na 5,48 miliardy eur. Výdaje v porovnání se stejným období loňska mírně klesly na 7,06 miliardy eur, což odpovídá dvěma pětinám celoročního plánu.

„Mírným rizikem státního rozpočtu je otázka výběru příjmů,“ upozornil Dereník. Ty se za šest měsíců roku naplnily ve srovnání s plánem na necelých 42 procent, zatímco v předchozích letech to bylo podle něj v průměru až 45 procent. „To naznačuje, že stále nemůžeme vyloučit, že budou nevyhnutná další rozpočtová opatření s cílem dodržet celkový fiskální cíl pro rok 2011,“ dodal analytik.

Slovensko plánuje letos snížit schodek veřejných financí na 4,9 procenta z loňských 7,9 procenta výkonu hospodářství. Kabinet premiérky Ivety Radičové kvůli tomu po loňském nástupu do funkce prosadil úsporný balíček, který zahrnoval například zvýšení některých daní. Hlavní složkou veřejných financí je státní rozpočet. Koalice stran pravého středu se zavázala ozdravit slovenské veřejné finance tak, aby země snížila schodek veřejných financí pod tři procenta HDP v roce 2013.