Slovensko vyšle policisty do Makedonie a Slovinska

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: ctk/ap

Slovensko vyšle policejní jednotky do Makedonie a Slovinska, kde budou v únoru pomáhat při ostraze hranic v souvislosti s přílivem migrantů. Vyplývá to z materiálů slovenského ministerstva vnitra, které projednala vláda premiéra Roberta Fica.

„Stále máme základní úkol, a tím je boj s nelegální migrací, ke kterému nás zavazují slovenské i evropské předpisy. To, co jsme zažili (loni), byl jenom předkrm. Myslím si, že hlavní chod přijde v nejbližších dvou letech,“ řekl novinářům k migrační vlně ministr vnitra Robert Kaliňák. Dodal, že kromě policejních misí v Makedonii či ve Slovinsku vyčlenilo Slovensko stovku policistů pro potřeby agentury na ochranu vnějších hranic Evropské unie Frontex.

Do Makedonie pošle Bratislava 25 policistů s vozidly. Nasazeni budou zejména na makedonsko-řecké hranici ve společných hlídkách s českými a maďarskými kolegy. Jejích úkolem bude pomáhat při zvládnutí přívalu migrantů, kteří procházejí přes Makedonii takzvanou balkánskou cestou do západní Evropy. V Makedonii by předběžně měli působit celý únor, v případě potřeby bude mise prodloužena.Do Makedonie zamíří už v polovině ledna 25 českých policistů, kteří by tam měli pomáhat udržovat pořádek do konce února.

Stále máme základní úkol, a tím je boj s nelegální migrací, ke kterému nás zavazují slovenské i evropské předpisy

Dalších 20 policistů vyšle Bratislava do Slovinska, kde loni v listopadu a prosinci stejný počet strážníků ze Slovenska pomáhal slovinským kolegům v hlídkování na vnější schengenské hranici volného pohybu osob. Také ve Slovinsku budou slovenští policisté nasazeni celý únor s možností prodloužení jejich mise.

Slovinsko začalo čelit náporu migrantů poté, co Maďarsko postavilo plot na hranici se Srbskem a uzavřelo i zelenou hranici s Chorvatskem.Levicová vláda slovenského premiéra Fica v migrační krizi opakovaně zdůrazňovala potřebu ochrany vnějších schengenských hranic a odmítla přerozdělování uprchlíků mezi členské státy EU na základě povinných kvót. Loni Slovensko také vyslalo 50 policistů do Maďarska, kde pomáhali v ochraně maďarsko-srbské hranice, která je vnější hranicí EU.

Fico tento týden požádal představitele unie o urychlení příprav vzniku společné evropské pohraniční a pobřežní stráže, která má zabránit nekontrolované migraci do Evropy.