Slovenský deficit loni skončil 13 procent pod plánem

Bratislava

Bratislava

Rozpočtový deficit slovenské vlády klesl za loňský rok na 3,28 miliardy eur (83,6 miliardy korun) z loňských 4,44 miliardy eur. Oznámilo to dnes slovenské ministerstvo financí. Schodek tak díky omezování vládních výdajů skončil zhruba 13 procent pod očekávanou úrovní.

Loňské rozpočtové příjmy vlády se proti roku 2010 zvýšily o 1,1 miliardy na 12 miliard eur, zůstaly ale 1,15 miliardy eur pod plánovanou úrovní. Výdaje proti předešlému roku klesly jen o zhruba 60 milionů eur na 15,28 miliardy, bylo to ale asi deset procent pod plánovaným objemem téměř 17 miliard eur. Vláda počítala původně se schodkem 3,81 miliardy eur.

Podle plánu měl loni schodek celých veřejných financí v poměru k výkonu ekonomiky dosáhnout 4,9 procenta, skutečnost bude ale zřejmě nižší a přesný výsledek bude znám po údajích o hrubém domácím produktu za celý rok. Pro tento rok rozpočet počítá s mírným snížením schodku veřejných financí na 4,6 procenta.

Dosluhující vláda premiérky Ivety Radičové kvůli očekávanému výraznému zpomalení hospodářského růstu Slovenska ustoupila ke konci roku od plánu na rychlejší zlepšování stavu státních financí v tomto roce. Původně plánovala, že letos se deficit sníží na 3,8 procenta HDP.