Slovenský ministr zdravotnictví Krajčí rezignoval. Je obětí koaličních kritiků, vzkázal Matovič

Slovenský ministr zdravotnictví Marek Krajčí

Slovenský ministr zdravotnictví Marek Krajčí Zdroj: Profimedia

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová v pátek přijala demisi ministra zdravotnictví Marka Krajčího. Šéf rezortu rezignoval v zájmu řešení koaliční krize. Ani tento krok, který je první personální změnou v kabinetu premiéra Igora Matoviče od jeho nástupu do úřadu loni v březnu, podle představitelů vlády ale neurovnal napjaté vztahy ve čtyřčlenné koalici. 

„Vyvození politické zodpovědnosti považuji za součást mandátu, který jste jako ministr získal. O to méně se dokážu ztotožnit s interpretací, že Vaše demise je podávána jako oběť. Je to přirozený následek situace, které v pandemii a v celé společnosti čelíme,“ řekla Čaputová. Dodala, že Krajčímu se nepodařilo prosadit několik návrhů v souvislosti s epidemií.

Slovenské ministerstvo zdravotnictví do jmenování nástupce Krajčího povede ministr financí Eduard Heger. Výměnám v čele ministerstva zdravotnictví se nevyhnulo ani Česko, které má od propuknutí pandemie COVID-19 již třetího ministra zdravotnictví.

Premiér Matovič ve čtvrtek, kdy Krajčí ohlásil svou rezignaci, dosluhujícího ministra obhajoval a označil ho za oběť kritiků z řad koalice. Toto jeho vyjádření roztržku mezi vládními stranami obnovilo. Krajčího do vlády nominovalo Matovičovo hnutí Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti (OLaNO), které loni v únoru přesvědčivě vyhrálo parlamentní volby a v novém kabinetu obsadilo polovinu křesel.

Předseda menší vládní strany Svoboda a Solidarita (SaS) Richard Sulík obvinil Matoviče kvůli jeho výrokům z porušení dohody, která měla přispět k obnově řádného fungování koalice. Nespokojenost s poměry v koalici vyjádřila i šéfka nejmenší vládní strany Za lidi Veronika Remišová.

Vládní krize trvá

„Matovič prakticky zrušil dohodu, kterou jsme týden tvořili. Jsme na bodu nula,“ řekl Sulík. Dodal, že o situaci v koalici bude SaS jednat a výsledek oznámí v pondělí. Liberální SaS už dříve kritizovala způsob, jakým Matovič řídí kabinet a vládne zemi.

Rezignaci Krajčího požadovala SaS a strana Za lidi kvůli nepříznivému vývoji epidemie COVID-19, při níž bylo Slovensko dříve v přírůstku úmrtí po nákaze koronavirem v přepočtu na obyvatele na prvním místě na světě. Součástí urovnání koaliční krize mělo kromě rezignace ministra zdravotnictví být také memorandum o dobrém vládnutí, vzájemné komunikaci a dodržování dohod.

Také Remišová kritizovala čtvrteční vyjádření Matoviče a řekla, že vládní krize pokračuje. Ministr financí a zastupující ministr zdravotnictví Heger se omluvil všem, jichž se čtvrteční tisková konference Matoviče a představitelů OLaNO dotkla.

Matovič ještě ve čtvrtek tvrdil, že výměna ministra zdravotnictví potrvá několik týdnů. Sám Krajčí pak termín rezignace ohlásil dnes ráno s odůvodněním, že nechce, aby tato otázka byla záminkou k pádu kabinetu.

Matovič a Sulík se už dříve v otázce epidemie COVID-19 dostali do křížku a vyměňovali si vzkazy také prostřednictvím médií. Zatímco Matovič nazval Sulíka idiotem, Sulík označil premiéra za extrémně mstivého a příliš citlivého na kritiku. Matovič se dostal do sporu také s vědci či s prezidentkou Čaputovou, kteří upozorňovali na pochybení vlády v souvislosti s pandemií. Na znamení nesouhlasu s Matovičovými kroky dříve koalici opustili dva poslanci, kabinet se ale nadále může ve sněmovně opřít o ústavní většinu.

Krize ve slovenské koalici navenek propukla poté, co Matovič a Krajčí bez souhlasu všech vládních stran zajistili nákup ruské vakcíny Sputnik V proti COVID-19 a oba politici se na začátku března zúčastnili dovozu první zásilky. SaS i Za lidi prosazovaly, aby země vyčkala na registraci Sputniku V u unijní lékové agentury EMA.

Opoziční strany využily vládní krizi ke kritice koalice, že se zabývá vlastními problémy místo řešení problémů lidí a dopadů COVID-19 v době, kdy na toto onemocnění denně na pětimilionovém Slovensku umírá kolem sta lidí. Opozice také podporuje současnou petici za referendum o vypsání nových parlamentních voleb.