Slovenský soud chce o polovinu vyšší trest pro zprostředkovatele vraždy Kuciaka. Odpyká si 15 let

Zhruba 500 lidí se sešlo na pražském Václavském náměstí k tichému uctění památky slovenského reportéra Jána Kuciaka a jeho partnerky Martiny Kušnírové

Zhruba 500 lidí se sešlo na pražském Václavském náměstí k tichému uctění památky slovenského reportéra Jána Kuciaka a jeho partnerky Martiny Kušnírové Zdroj: ČTK

Soudní síně, ve které je ostře sledovaný případ projednáván.
Soudní síň hlídá ozbrojené policejní komando.
Kontroverzní slovenský podnikatel Marián Kočner u soudu.
Tomáš Sz. přichází k soudu.
Tomáš Sz. přichází k soudu.
11
Fotogalerie

Prokurátor a zprostředkovatel loňské vraždy slovenského novináře Jána Kuciaka uzavřeli při pondělním líčení novou dohodu o vině a trestu. Na jejím základě by si obviněný Zoltán Andruskó měl odpykat ve vězení 15 let. Proti původnímu návrhu dohody s trestem vězení na deset let měl soud výhrady.

Andruskóovi, kterému původně hrozilo vězení na 25 let až doživotí, při vyšetřování vražd novináře Kuciaka a jeho snoubenky spolupracoval s policii.

Také proto se prokuratura rozhodla navrhnout v jeho případě mimořádně výrazné snížení trestu. Běžná dohoda s prokurátorem totiž na Slovensku umožňuje snížit trest obviněnému nanejvýše o jednu třetinu pod dolní hranici trestní sazby, kterou pro daný delikt stanovuje zákon.

Předsedkyně senátu soudu Pamela Záleská ale řekla, že navrhovaná dohoda o vině a trestu je ve stávající podobě spravedlivá jen pro obviněného. "Obviněný Andrusko zobchodoval lidský život, tedy prodal hodnotu, kterou trestní zákon chrání. Zobchodováním lidského života způsobil neodstranitelný následek," řekla soudkyně.

Prokurátor v reakci upozornil, že Andruskó dobrovolně poskytl informace o vraždě Kuciaka, při které byla zastřelena i reportérova přítelkyně Martina Kušnírová, ale také o jiných trestných činech.

V případu zmíněné dvojnásobné vraždy čelí obžalobě další čtyři osoby, které dříve shodně odmítly možnost uzavřít s prokurátorem dohodu o vině a trestu. Líčení s nimi začne v lednu příštího roku.