Rok od vraždy Jána Kuciaka. Útok na novináře je i útokem na demokracii, píše slovenský tisk

Ján Kuciak a jeho snoubenka Martina Kušnírová

Ján Kuciak a jeho snoubenka Martina Kušnírová Zdroj: ČTK

Hrob Jána Kuciaka (†27)
Hrob Jána Kuciaka (†27)
Hrob Jána Kuciaka (†27)
Hrob Jána Kuciaka (†27)
Hrob Jána Kuciaka (†27)
12
Fotogalerie

Vlažda slovenského investigativního novináře Jána Kuciaka a jeho partnerky zasáhla celou zemi, zločin je třeba úplně vyšetřit, shoduje se slovenský tisk v den prvního výročí tragédie. Noviny také zveřejnily prohlášení několika stovek žurnalistů, kteří slíbili, že budou v Kuciakově práci pokračovat. Na svých titulních stránkách otiskly černou stuhu nebo heslo All For Jan, které se po vraždě stalo symbolem spolupráce novinářů.

„Někdo se krvavě pomstil novináři za to, čemu se věnoval v rámci své profese. Útok na novináře pro jeho práci je vždy i útokem na demokracii,“ napsal list Pravda. Dodal, že policie dopadla pachatele vraždy a spojku mezi nimi a objednavatelem nebo objednavateli činu. List vyjádřil naději, že před soudem nakonec skončí i ti, kteří si vykonavatele vraždy najali.

Nejčtenější slovenský list Nový čas jeden z článků k výročí vraždy Kuciaka věnoval i kontroverznímu podnikateli Marianu Kočnerovi, jehož média s odvoláním na vyjádření jednoho ze čtveřice obviněných v případu zmiňují jako možného objednavatele popravy. „Kočner známý zejména z akcí prominentů měl totiž s novinářem v minulosti vícero sporů. Podnikateli se nelíbilo, s jakou vervou se Kuciak věnuje jeho kauzám a dal mu to jasně najevo,“ dodal.

„Zaútočili na naši víru, že žijeme v zemi, kde novináře nevraždí... Potkávali jsme se na náměstích a žádali jsme morální očistu. Již tehdy jsme tušili, že to bude dlouhá a těžká práce,“ napsal list Sme. Dodal, že vražda Kuciaka a jeho partnerky vedla k demisi Roberta Fica z postu premiéra i k výměně na vedoucích postech v policii.

„Strašná zpráva o vraždě dvou mladých lidí otřásla před rokem celým Slovenskem. Ještě děsivější bylo zjištění, že mrtvým je novinář a jeho snoubenka, a podle všeho je zabili pro jeho práci," uvedl list Plus Jeden deň.