Slovenským tajným službám měl uniknout spis o korumpování politiků

Slovensko

Slovensko

Slovenskem hýbe případ kolem úniku údajných informací zpravodajských služeb, popisujících korupční praktiky investiční skupiny Penta při privatizacích za vlády Mikuláše Dzurindy.

Anonym na internetu zveřejnil dokumenty, jež měly vzniknout v letech 2005 – 2006 na základě odposlechů v bytě jednoho z majitelů Penty Jaroslava Haščáka, který se v něm scházel s tehdejšími politiky včetně bývalého ministra hospodářství Jirka Malchárka. Penta údajný spis označila za účelový výmysl. Server, na který byl umístěn, patří společnosti se sídlem v New Yorku a je určený právě pro anonymně zveřejňované dokumenty.

Dokument se na internetu objevil pod názvem Gorila. Jak píší dnešní Hospodárske noviny, Slovenská informační služba (SIS) přiznala, že materiál zná už z minulosti. Bývalý redaktor deníku Sme Tom Nicholson tvrdí, že podobné dokumenty získal už v roce 2009 a dvakrát je předal policii. „Myslím, že někdo mocný nemá zájem, aby se to otevřelo,“ tvrdí Nicholson.

Rozhovory v odposlouchávaném bytě se měly týkat privatizace energetických firem, bratislavského letiště či zdravotnictví, dosazování blízkých lidí do vedení úřadů a společností ve vlastnictví státu a podplácení politických stran i členů vlády.

Kromě pravicových stran měl být od případu zapleten i opoziční Smer. V bytě spolumajitele Penty měl údajně vyjednávat také předseda Smeru Robert Fico. „Jde o klasickou falešnou předvolební hru,“ reagoval jeho mluvčí.

Nicholson připustil, že dokázat pravost informací není možné. Nahrávky, podle nichž zpravodajský spis vznikl, totiž mohou být už zničené. Podle deníku Sme Nicholson také prohlásil, že na ověření obsahu spisu by bylo nutné zbavit mlčenlivosti příslušníky SIS, kteří odposlechy pořizovali. To ale podle Nicholsona SIS odmítá.