Slovinské HDP nadprůměrně roste. Ekonomikou hýbou investice, export a Melania Trumpová

Donald Trump a Melania Trumpová

Donald Trump a Melania Trumpová Zdroj: Reuters

Melania Trumpová
Donald Trump se svojí ženou Melanií na bohoslužbě v kostele Svatého Jana
Donald Trump se svojí manželkou Melanií na cestě do Bílého domu
Papež František přijal Trumpa
Donald Trump
9
Fotogalerie

Ekonomika Slovinska vykázala v letošním prvním čtvrtletí nejsilnější růst za deset let, zejména díky zahraničním investicím a rozmachu turistiky v rodné zemi první dámy USA Melanie Trumpové. Podle údajů tamního statistického úřadu činil meziroční růst hrubého domácího produktu 5,3 procenta a byl nejvyšší od druhého čtvrtletí 2008.

Počet zahraničních turistů se v prvních třech měsících meziročně zvýšil o 28 procent, přičemž v následujícím dubnu růst akceleroval na 43 procent. Zájem zahraničních turistů analytici přičítají zejména "faktoru americké první dámy Melanie Trumpové".

Investice se zvýšily meziročně o 10,5 procenta a export o 8,7 procenta. Slovinsko vyváží přes 60 procent své produkce, především osobní automobily a jejich komponenty, léčiva a domácí přístroje.

V porovnání s posledním čtvrtletím 2016 se HDP v prvních třech měsících 2017 zvýšil o 1,5 procenta, uvedl úřad. Podle názoru investorů oslovených agenturou Reuters by hospodářský růst země mohl letos překonat vládou předpovídaných 3,6 procenta. V loňském roce činil 2,5 procenta.

"HDP podporují zahraniční investice a jejich vzestup bychom měli pocítit v dalších čtvrtletích," uvedl Marko Rozman z banky Dezelna Banka. K očekávaným investicím patří třeba výstavba továren kanadské společnosti Magna International a japonské Yaskawa Electric.

Statistický úřad dále uvedl, že míra nezaměstnanosti se v prvních třech měsících snížila na 7,8 procenta z 8,9 procenta před rokem.