Smog dusí nejen obyvatele, ale i ekonomiku, zjišťuje Singapur

smog, Singapur

smog, Singapur Zdroj: profimedia.cz

Rekordní zamoření smogem, které kvůli lesním požárům v Indonésii sužuje Singapur, může uškodit nejen zdraví jeho obyvatel, ale také ekonomice tohoto městského státu. I dnes vystoupal index znečištění ovzduší do rizikových hodnot. Smog sužuje nejen Singapur, ale i sousední Malajsii, a Indonésie je pod tvrdým tlakem, aby dostala požáry pod kontrolu.

Místa navštěvovaná turisty se zavírají, firmy dovolují zaměstnancům pracovat z domova a letiště pro VIP zastavilo provoz. Některé singapurské restaurace prakticky zely prázdnotou i během jindy rušné doby pátečního oběda.

Hustý šedý kouř a štiplavý pach pálícího se dřeva sevřel Singapur už šestým dnem po sobě a v pátek vyhnal místní index znečištění ovzduší do rekordní výše. Ekonomové varovali, že hospodářství a především turistika mohou být největší obětí nejhorší ekologické krize, jakou Singapur zažívá od roku dusivého smogu z roku 1997.

Singapurský premiér už ve čtvrtek varoval, že tento problém „může klidně trvat několik týdnů a možná i déle, dokud neskončí období sucha na Sumatře“. Indonéský ostrov Sumatra obvykle zažívá období sucha od června do září. Část požárů je přitom zakládána úmyslně coby levný způsob, jak vypálením lesních porostů získat půdu pro pole.

Indonésie už v pátek do boje proti požárům na Sumatře nasadila vojenské letouny. Vypalování lesů se na Sumatře děje prakticky každoročně, ale letos je rozsah požárů mimořádný, napsala agentura Reuters.

smog, Singapursmog, Singapur | profimedia.cz

Televize zadarmo, náplast pro zamořené Singapurčany

Ulice v čistém a zelenými plochami osvěžovaném Singapuru, který se obvykle těší blankytně modrému nebi, zůstaly dnes podstatně méně zalidněné než jiné soboty, kdy lidé vyrážejí na nákupy, posedět si na zahrádkách kaváren či se pobavit v parku. Ministerstvo školství vyzvalo všechny veřejné školy, aby zrušily aktivity plánované na prázdninový měsíc červen.

Firma StarHub Ltd, která poskytuje kabelovou televizi a připojení k internetu, oznámila, že během víkendu poskytne vysílání svých více než 170 kanálů zdarma, aby se lidé, kteří zůstanou kvůli nesnesitelnému smogu doma, měli čím bavit.

Škody mohou být v řádu stamilionů

Nynější smog může Singapur v konečném součtu stát stovky milionů dolarů, uvedli analytici. Turistika je jedním z hlavních zdrojů příjmů pro tento malý státeček, který se vyprofiloval coby regionální středisko pro cokoli od pořádání konferencí až po správu majetku světových milionářů.

V loňském roce do země s 5,3 miliony obyvatel přijelo 14,4 milionu návštěvníků, kteří přinesli zisky ve výši 23 miliard singapurských dolarů (asi 360 miliard korun). Tento sektor přímo přispěl čtyřmi procenty do HDP.

Jediný sektor, který z nastalé situace profituje, jsou výrobci chirurgických masek. Ty ve značném množství mizí z lékáren, kde si je kupují lidé jako ochranu před dusivým smogem.