Smutný den pro Ameriku, řekl bývalý prezident Trump. Všechna obvinění u soudu odmítl

Donald Trump po příletu do Washingtonu. (3.8.2023)

Donald Trump po příletu do Washingtonu. (3.8.2023) Zdroj: ČTK / AP / Alex Brandon

Donald Trump po příletu do Washingtonu. (3.8.2023)
Donald Trump po příletu do Washingtonu. (3.8.2023)
Příjezd Donalda Trumpa k soudu.  (3.8.2023)
Příjezd Donalda Trumpa k soudu.  (3.8.2023)
Příjezd Donalda Trumpa k soudu.  (3.8.2023)
15
Fotogalerie

Bývalý americký prezident Donald Trump ve čtvrtek u washingtonského soudu dle očekávání odmítl všechna nová obvinění z trestných činů, kterých se podle prokuratury dopustil po volbách prohraných v roce 2020.

Úvodu exprezidentova třetího probíhajícího trestního řízení předsedala soudkyně Moxila Upadhyayaová, která však hlavní líčení nepovede. Bývalého šéfa Bílého domu seznámila s jeho právy, obviněními i s maximálními tresty, které mu hrozí v případě usvědčení. Ve čtyřech bodech obžaloby je to pět, dvakrát dvacet a deset let vězení.

Trump, v modrém obleku s bílou košilí a červenou kravatou, seděl po boku svých obhájců Todda Blanche a Johna Lauroa. V soudní síni byl také zvláštní vyšetřovatel John Smith, jehož tým obvinění sestavil: konkrétně jde o spiknutí s cílem podvést americkou vládu, pokus připravit voliče o jejich právo na spravedlivé volby, maření úředního procesu a spiknutí s cílem zmařit úřední proces. Přibližně po hodině exprezident soudní budovu opustil a odjel zpět na letiště Arlington, odkud odletěl.

Před nástupem do soukromého letadla Trump řekl novinářům, že "dnešek je velmi smutným dnem pro Ameriku". "Tohle je politický proces s člověkem, který vítězí v republikánských primárkách a má velký náskok před (prezidentem Joem) Bidenem," prohlásil exprezident, ačkoliv výzkum z 1. srpna ukázal, že Biden i Trump mají nyní oba podporu zhruba 43 procent voličů. V krátkém prohlášení si bývalý prezident postěžoval také na "špínu, úpadek, zničené budovy a grafitti", které viděl, když dnes projížděl Washingtonemu. "Tohle není město, které jsem opustil," dodal.

Kromě přísných bezpečnostních opatření a faktu, že Trump je historicky prvním trestně stíhaným americkým prezidentem, bylo asi půlhodinové slyšení u soudu poměrně rutinní. Soudkyně po domluvě s prokuraturou a Trumpovým týmem stanovila datum hlavního líčení na 28. srpna v 10:00 místního času.

Vzhledem k tomu, že Trump je trestně stíhaný ještě ve dvou dalších případech, lze předpokládat, že mu jeho povinná přítomnost u soudních slyšení bude kolidovat s plány jeho volební kampaně. Konkrétně 28. srpen je pět dní po první předvolební debatě v rámci republikánských prezidentských primárek.

Upadhyayaová před ukončením úvodního slyšení Trumpa varovala před porušením stanovených podmínek propuštění bez vzetí do vazby a před pácháním trestné činnosti. V takovém případě by na Trumpa mohl být vydán zatykač a hrozilo by mu také obvinění z pohrdání soudem, píše list The New York Times (NYT).

Před soudní budovou se dnes shromáždil dav několika stovek lidí - mezi nimi Trumpovi stoupenci i odpůrci, policie ale neohlásila žádné incidenty. Velkou část vyhrazeného prostoru zabíraly televizní vysílací vozy a pod zataženou oblohou vlálo několik vlajek se slogany Trumpovy kampaně.

Na televizních záběrech bylo vidět hlídkující ozbrojené policisty a jen částečně přerušenou automobilovou dopravu. Na třídě Pennsylvania Avenue vedoucí od Bílého domu kolem soudu směrem ke Kapitolu jezdily i turistické autobusy s otevřenou střechou.

Více než Trumpových podporovatelů nebo odpůrců bylo před soudem turistů, kteří náhodou dostali příležitost být svědky historického okamžiku, popisuje NYT. Mezi lidmi čekajícími ve frontě na místo v soudní síni byl 16letý Sam Arreaza s matkou, který řekl agentuře Reuters, že dnešek je podle něj významný pro historii americké demokracie: "Je to smutný den, ale také den, kdy začíná spravedlnost."

Pozitivně nejnovější vývoj vnímá také 54letý Dion Cini, který je naopak Trumpovým podporovatelem. "Dobrou zprávou je, že Trumpovi dnes nejspíš přibyde dalších pět procentních bodů v předvolebních průzkumech," myslí si Cini.

Sám Trump o svém třetím obvinění za poslední čtyři měsíce hovoří jako o politickém procesu, který má za cíl překazit mu cestu do Bílého domu v roce 2024. Že je americký systém spravedlnosti zkorumpovaný dnes krátce po Trumpově příjezdu k soudu naznačovala i jeho mluvčí Alina Habbaová. Například stanice ABC News nicméně celý její proslov neodvysílala, pouze jeho malou část, ve které začala mluvit o synovi prezidenta Joea Bidena; Hunter Biden u soudů čelí mimo jiné obvinění z daňových přestupků.

Krátce před Trupovým příjezdem do soudní síně zveřejnila agentura Reuters svoji sondáž, podle které by Trumpovi svůj hlas určitě dalo v nadcházejících prezidentských volbách 35 procent republikánů, pokud by byl usvědčen ze zločinu, a jen 28 procent, pokud by si "aktuálně odpykával trest ve vězení". Až 20 procent respondentů nicméně uvedlo, že zatím nejsou rozhodnutí.