Sněhová bouře v USA: Stav nouze, zavřené obchody i školy

sněhová bouře

sněhová bouře Zdroj: ctk

sněhová bouře
sněhová bouře
sněhová bouře
sněhová bouře
5
Fotogalerie
K východnímu pobřeží USA dorazila mohutná sněhová bouře, která podle předpovědí meteorologů zasáhne přes 80 milionů lidí v desítce amerických států. Washington už zasypalo více než půl metru sněhu, celkem ho v metropoli a okolních městech má do neděle být až 80 centimetrů. Kvůli varování úřadů utichla doprava, letecké společnosti zrušily od pátku přes 9000 letů. Zavřené jsou obchody, školy i mnohé instituce, včetně muzeí či Kongresu.

Při nehodách na zasněžených silnicích zemřelo v posledních dnech a hodinách nejméně osm lidí.

Kvůli očekávané sněhové kalamitě vyhlásilo jedenáct států stav nouze. Rekordní příděl sněhu evidují vedle Washingtonu zejména Baltimore a Filadelfie, kde napadlo přes 40 centimetrů. Odtud se sněhová fronta rozšířila na severovýchod až do New Yorku, kde se čeká jen o málo menší příval sněhu než v hlavním městě. Situaci znepříjemňuje i silný vítr, který přes noc dosáhl například na ostrově Wallops ve Vigginii přes 100 kilometrů v hodině.

Ve Washingtonu začalo sněžit už v pátek. Jeho starostka Muriel Bowserová obyvatele vyzvala, aby během víkendu pokud možno zůstávali doma. Ulice metropole jsou již od pátečního večera prázdné, ačkoli jinak na začátku víkendu bývají plné lidí užívajících si nočního života. Ode dneška v metropoli nejezdí kvůli obavám z výpadků elektřiny způsobeným větrem metro. Většinu spojů své veřejné dopravy dnes zrušila i Filadelfie, městské autobusy nepojedou od dnešního poledne (18:00 SEČ) rovněž v New Yorku.

Ve státech Severní Karolína a New Jersey je podle úřadů bez proudu celkem téměř 200.000 lidí.

Ještě před příchodem do hlavního města zasypal v pátek příval sněhu státy jižně a jihozápadně od metropole. Podle CNN jsou již více než 12 hodin uvězněny desítky aut na zcela neprůjezdné dálnici I-75 v Kentucky, kterou zcela zablokovala série dopravních nehod. „Nemáme jídlo ani vodu. Upřímně, kdybychom neměli dost paliva na topení motorem, asi bychom tu zamrzli,“ řekla CNN Dani Garnerová, která na dlouhé hodiny uvázla s manželem a třemi dětmi v této zácpě.

(Bouře) má potenciál stát se výjimečně nebezpečnou bouří, která postihne až 50 milionů lidí

Několik hodin stojí nepohyblivé kolony aut rovněž na více než desetimetrovém úseku neprůjezdné silnici u města New Stanton v Pensylvánii. Při haváriích na zasněžených či namrzlých vozovkách zemřelo podle amerických médií od čtvrtka nejméně osm lidí v Kentucky, Tennessee a Severní Karolíně.

„Má potenciál stát se výjimečně nebezpečnou bouří, která postihne až 50 milionů lidí,“ uvedl šéf meteorologické služby NWS Louis Uccellini. Podle něj může příval sněhu způsobit materiální škody až ve výši jedné miliardy dolarů a paralyzovat třetinu obyvatel žijících v oblasti východního pobřeží Spojených států.