Snížení ratingu se neprojevilo: Výnos dluhopisů Francie dokonce klesl

Francie, Paříž

Francie, Paříž

Páteční snížení ratingu Francie agenturou Standard & Poor's nemělo na dnešní aukci pokladničních poukázek žádný vliv. Paříž krátkodobé dluhopisy prodala za 8,6 miliardy eur (asi 220 miliard korun), což je víc, než měla v plánu. Za nové půjčky platí dokonce i nepatrně nižší úrok, než platila po minulé srovnatelné aukci.

Agentura pro správu dluhu Agence France Trésor (AFT) prodala papíry se splatností 12 týdnů a v objemu 4,5 miliardy eur. Průměrný výnos, tedy úrok, který musí Francie investorům platit, klesl na 0,165 z předchozích 0,166 procenta. Poptávka přitom skoro dvojnásobně překročila nabízený objem.

Francouzi prodali i pokladniční poukázky se splatností 25 týdnů a v objemu 2,2 miliardy eur. Jejich výnos klesl na 0,281 z předchozích 0,286 procenta. Takzvaný poměr bid-to-cover, který vyjadřuje zájem investorů, se vyšplhal na 2,05. To znamená, že poptávka byla o více než 100 procent vyšší než nabídka.

Prodaly se také papíry se splatností 51 týdnů v objemu 1,9 miliardy eur. Jejich výnos klesl na 0,406 z předchozích 0,454 procenta. I zde poptávka o více než 100 procent převýšila nabídku.

Dnešní aukce francouzských pokladničních poukázek byla první od snížení ratingu Francie. Agentura Standard & Poor's v pátek hromadně snížila rating devíti zemí eurozóny, Francie a Rakousko přitom ztratily nejvyšší možný rating na stupni AAA. Snížení ratingu se očekávalo, protože agentura na ně upozornila už v prosinci.

Finanční trhy na zprávu o snížení ratingu Francie a dalších zemí eurozóny reagovaly chladně, hlavní akciové indexy po nepatrném zakolísání obnovily růst.