Sobotka: Česko podle Bidena boxuje v oblasti lidských práv nad svoji váhu

Český premiér Bohuslav Sobotka (vpravo) se setkal 18. listopadu ve Washingtonu s americkým viceprezidentem Joe Bidenem

Český premiér Bohuslav Sobotka (vpravo) se setkal 18. listopadu ve Washingtonu s americkým viceprezidentem Joe Bidenem Zdroj: CTK

Americký viceprezident Joe Biden ocenil aktivitu České republiky v oblasti prosazování lidských práv, Česko podle něj „boxuje nad svoji váhu“. Před Bílým domem to po schůzce s Bidenem řekl český premiér Bohuslav Sobotka. S americkým viceprezidentem hovořil také o spolupráci v obraně a energetice.

„Pan viceprezident Biden ocenil práci České republiky v oblasti prosazování lidských práv. Abych použil jeho slova, a doufám, že to řeknu přesně, řekl, že boxujeme v této oblasti nad svojí váhu,“ řekl Sobotka.

Kvůli výrokům části českých politiků - včetně prezidenta Miloše Zemana - o lidských právech a zpochybňování odkazu bývalého prezidenta Václava Havla vyjadřovali v poslední době někteří američtí činitelé znepokojení. Podle Sobotky, který se ve středu schůzky v Bílém domě zúčastnil spolu s šéfem Poslanecké sněmovny Janem Hamáčkem, kritika nezazněla.

„Já mohu potvrdit, že to jednání proběhlo ve velmi přátelské atmosféře, potvrdilo dobré vztahy mezi Českou republikou a Spojenými státy,“ uvedl Sobotka ke schůzce, která měla původně trvat půl hodiny, ale nakonec se protáhla na hodinu a čtvrt. Právě přihlášení se k principům, které Havel prosazoval v zahraniční politice, označil premiér za jeden z hlavních důvodů své současné návštěvy USA.

Čeští politici s Bidenem jednali také o energetické bezpečnosti a shodli se, že je nutné, aby Evropa vybudovala jednotný energetický trh a diverzifikovala své zdroje. „Jsme přesvědčeni o tom, a není to jen názor České republiky, ale i řady dalších evropských zemí, že by Spojené státy měly uvolnit export plynu a ropy i na evropský trh,“ podotkl Sobotka. Bidena o to požádal a americký viceprezident prý tento záměr obecně podpořil.

Export plynu za rok

Při diskuzi o obranné spolupráci pak Biden, který od české delegace dostal jako dárek sadu mincí a známek k výročí 17. listopadu, podle Sobotky ocenil úsilí české vlády o zvýšení výdajů na obranu i angažmá českých vojáků v Afghánistánu nebo spolupráci v Sýrii, kde Česko zastupuje americké zájmy.

Vedle amerického viceprezidenta se ve středu Sobotka setkal také s ministrem energetiky Ernestem Monizem. Bavili se spolu o další spolupráci v oblasti jaderné energetiky, diskutovali také o vývozu amerického plynu. „K těm prvním exportům z hlediska zkapalněného plynu by mohlo dojít na přelomu roku 2015 a 2016,“ řekl po schůzce Sobotka.