Sociálně demokratické Dánsko bude otevřenější přistěhovalcům

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: profimedia

Jen co Helle Thorning-Schmidtová usedla do křesla předsedkyně vlády, oznámila svůj úmysl otevřít Dánsko přistěhovalcům. Novopečená premiérka, která je historicky první ženou v čele vlády skandinávského království, chce zrušit bodový systém pro získávání povolení k pobytu nebo přestat s pohraničními kontrolami na hranici s Německem.

Koaliční vláda sociálně demokratické premiérky a přichází po deseti letech vlády liberálně konzervativní koalice, kterou vedl Lars Loekke Rasmussen. Ta se profilovala přísnou zahraniční, až protiemigrantskou politikou. S nástupem Thorning-Schmidtové ale už cizinci nebudou muset cizinci provdaní do Dánska projít bodovým systémem. Přistěhování partnerů mladších 24 let ze zemí mimo EU ale zůstane zakázáno.
Levicová premiérka také chce stimulovat nejslabší ze skandinávských ekonomik, a to pomocí veřejných investic. „Země je ve složité ekonomické situaci, musíme všichni spolupracovat, abychom se dostali z krize. Musíme začít hned teď,“ prohlásila čtyřiačtyřicetiletá Thorning-Schmidtová.

V královském paláci v Kodani představila svojí vládu, ve které zasedne devět žen a čtrnáct mužů. Ministrem financí se stane architekt volebního úspěchu socialistů Bjarne Corydon. Jeho plánem je oživit ekonomiku pomocí obřích státních investic – vláda hodlá ve veřejných projektech investovat až 10 miliard švédských korun.

Vláda se také rozhodla zrušit plán uvalit nové daně na banky a lidi s vysokými příjmy, všímá si deník Wall Street Journal. Místo toho kabinet chystá daňovou reformu, která sníží daň z příjmu napříč širokým spektrem. Ambiciózním záměrem vlády je také snížit množství emisí CO2 do roku 2012 o 40 procent.

Po dlouhém období růstu zasáhla dánskou ekonomiku v tomto roce náhle krize. Odhad růstu za rok 2011 se snížil z 1,9 na 1,3 procenta HDP, po letech přebytku se čeká rozpočtový schodek 3,8 procenta. Sousední Švédsko počítá pro letošní rok s růstem 4,5 procenta, uvedla pro agenturu Bloomberg stockholmská banka Riksbank.

Čtete rádi E15.cz? Dejte nám hlas ve finále ankety českého internetu v kategorii zpravodajství.