Soud poslal miliardáře Haščáka do vazby, spolumajitel Penty se odvolal

Spolumajitel Penty Jaroslav Haščák

Spolumajitel Penty Jaroslav Haščák Zdroj: Blesk

Slovenský soud uvalil vazbu na spolumajitele finanční skupiny Penta Investments Jaroslava Haščáka, kterého policie v úterý zadržela a obvinila z korupce a z praní špinavých peněz. Novinářům to řekl prokurátor. Obhajoba podala proti rozhodnutí soudkyně Specializovaného trestního soudu stížnost, na verdikt odvolacího soudu bude Haščák čekat ve vazbě.

Advokát finančníka už dříve označil obvinění svého klienta za nedůvodné. Pochybnosti v souvislosti se skutkem zase vyjádřil šéf slovenské civilní tajné služby (SIS), ve které pracovali další dva obvinění v Haščákově kauze.

Jeden z nejbohatších Slováků Haščák je podezřelý v kauze údajného nelegálního obchodování s nahrávkami odposlechů ve zhruba 15 let staré korupční aféře zvané Gorila. Ta se týká podezření z uplácení vysokých slovenských politiků a úředníků Pentou. Finančník byl obviněn z trestných činů podplácení a legalizace příjmů z trestné činnosti ve velkém rozsahu. V případě prokázání viny mu hrozí až dvacet let vězení.

Spolu s ním čelí obvinění také bývalý ředitel kontrarozvědky slovenské civilní tajné služby (SIS) Ľubomír Arpáš, který je ve vazbě v jiném případu, a také Arpášova choť. Tu nyní soud poslal do vazby stejně jako Haščáka.

Podle slovenských médií policie podezírá Arpáše z toho, že vynesl z SIS nahrávky z odposlechů bytu, kde se Haščák setkával s politiky a úředníky a kde se hovořilo o provizích či úplatcích. Nahrávky prý Arpáš prodal Haščákovi tak, že Arpáš spolu s manželkou, rovněž někdejší příslušníci SIS, založili společnost, která dostala od jedné z firem pod kontrolou Haščáka 194 tisíc eur (pět milionů korun) za fiktivní analýzy a poradenské služby. Arpáš v minulosti tvrdil, že informace a analýzy odevzdával někdejšímu šéfovi tajné policie StB v komunistickém Československu Alojzi Lorencovi, který spolupracoval s Pentou. Penta nekalé jednání v kauze Gorila od začátku popírá.