Soud v USA pozastavil požadavek na očkování pracovníků velkých firem

Biden dlouhodobě přesvědčuje Američany k očkování a vyzývá soukromé podniky, aby jej od svých zaměstnanců požadovaly.

Biden dlouhodobě přesvědčuje Američany k očkování a vyzývá soukromé podniky, aby jej od svých zaměstnanců požadovaly. Zdroj: Profimedia.cz

Americký odvolací soud dnes dočasně pozastavil nařízení administrativy demokratického prezidenta Joea Bidena, které požaduje, aby lidé pracující v amerických firmách s více než stovkou zaměstnanců byli od 4. ledna očkovaní proti covidu-19 nebo procházeli pravidelným testováním na koronavirus. Informovala o tom agentura Reuters.

Soud ve svém verdiktu poukázal na "vážné zákonné a ústavní" problémy spojené s tímto nařízením. Verdiktu předcházely stížnosti proti novému pravidlu, které podalo několik amerických států vedených republikány.

Vedoucí právního odboru ministerstva práce Seema Nandaová nicméně vyjádřila přesvědčení, že ministerstvo má zákonnou pravomoc vydat toto nařízení. Zákon podle ní dává Úřadu pro bezpečnost a zdraví na pracovišti (OSHA) právo podnikat rychlé kroky, pokud zjistí, že zaměstnanci jsou v ohrožení a že je zapotřebí nová norma k jejich ochraně. "Jsme plně připraveni tuto normu u soudu hájit," prohlásila Nandaová.

Bidenova administrativa nové pravidlo, které se podle OSHA týká více než 84 milionů lidí, představila ve čtvrtek. Za porušení požadavků hrozí pokuta téměř 14 tisíc dolarů (zhruba 300 tisíc korun).

Biden dlouhodobě přesvědčuje Američany k očkování a vyzývá soukromé podniky, aby jej od svých zaměstnanců požadovaly. Již dříve přitom vyhlásil povinnost vakcinace pro federální zaměstnance. Zavedení povinného očkování vláda vnímá jako možnost, jak přimět k imunizaci desítky milionů Američanů, kteří to zatím odmítají.

Jak funguje aplikace Tečka? Podívejte se na video. 

Video placeholde
Covid pas a aplikace Tečka • Videohub