Sousoší z odpadků. Anglický Mount Recyclemore zobrazuje hlavy Bidena, Macrona či Merkelové

Sousoší Mount Recyclemore vyrostlo  kvůli summitu G7 ve Velké Británii.

Sousoší Mount Recyclemore vyrostlo kvůli summitu G7 ve Velké Británii. Zdroj: profimedia.cz

Jako předloha nynějšího odpadkového sousoší posloužil Národní památník Mount Rushmore poblíž města Keystonu v Jižní Dakotě, které vyobrazuje americké prezidenty George Washingtona, Thomase Jeffersona, Theodora Roosevelta a Abrahama Lincolna.
Sousoší Mount Recyclemore vyrostlo  kvůli summitu G7 ve Velké Británii.
Do sousoší se vešel i premiér Japonska Yoshihide Suga.
Hlava německé kancléřky Angely Merkelové
Hlava italského premiéra Maria Draghiho
22
Fotogalerie

Ve Velké Británii začíná třídenní summit lídrů vyspělých zemí G7. Na hrabství Cornwall přivítá britský premiér Boris Johnson světové státníky včetně amerického prezidenta Joea Bidena či německé kancléřky Angely Merkelové. Hlavním tématem má být pandemie, ale britský sochař Joe Rush vytvořil na místě konání sousoší z elektrického odpadu, kterým chce světové státníky upozornit na environmentální problémy lidstva.

Rush použil jako předlohu slavný památník Mount Rushmore, který vyobrazuje americké prezidenty George Washingtona, Thomase Jeffersona, Theodora Roosevelta a Abrahama Lincolna. Ve svém díle Mount Recyclemore využil současné státníky a účastníky summitu.

V sousoší si tak mohou diváci prohlédnout britského premiéra Borise Johnsona, japonského premiéra Yoshihide Suga, francouzského prezidenta Emmanuela Macrona, německou kancléřku Angelu Merkelovou, italského premiéra Maria Draghiho, kanadského premiéra Justina Trudeaua a amerického prezidenta Joea Bidena.

Projekt má podle Rushe především poukázat na škody páchané na životním prostředí, které způsobuje likvidace elektronických zařízení. „Musíme vyrábět předměty, které budou opravitelné a vydrží delší dobu,“ uvedl pro BBC autor. Jen v roce 2019 podle zprávy OSN vzniklo celosvětově více než 53 milionů tun elektronického odpadu – toto množství o více než devět milionů tun překonává „výkon“ z doby před pěti lety.

Na projektu se podílel také britský online maloobchodní řetězec musicMagpie, který prodává repasovanou elektroniku a použité počítačové hry, konzole, knihy, filmy a hudbu. Dílo je navíc umístěno tak, aby jej vyobrazení státníci mohli vidět při příletu na summit. 

Prohlédněte si sousoší v detailech: