Španělské námořnictvo vyhánělo lodě z britských vod u Gibraltaru

Gibraltar

Gibraltar Zdroj: Profimedia

Gibraltar
Gibraltar
3
Fotogalerie

Loď španělské armády se neúspěšně pokoušela přinutit k odplutí komerční plavidla kotvící v britských vodách nedaleko Gibraltaru. Na situaci zareagovalo britské námořnictvo a španělská loď následně odplula. Oznámila to gibraltarská samospráva. Otázka Gibraltaru je dlouhodobým sporem mezi Londýnem a Madridem, Británie ale odmítá diskutovat o svrchovanosti svého zámořského území na jihu Pyrenejského poloostrova.

Španělská loď po zásahu britského námořnictva pomalu odplula s odkrytými zbraněmi. Gibraltarská správa označila incident za pošetilé hry těch, kteří neuznávají nezpochybnitelnou britskou suverenitu nad vodami u Gibraltaru.

„Zdá se, že ve španělském námořnictvu jsou stále lidé, kteří si myslí, že mohou ignorovat mezinárodní právo,“ dodal mluvčí gibraltarské správy.

Ze záznamu komunikace mezi španělskou vojenskou lodí a jistým obchodním plavidlem je podle The Daily Telegraph patrné, že obchodní posádka žádá od Španělů potvrzení, že výzva k odplutí je opravdu určena pro ni. Posádka Španělům sdělila, že kotví, vojenská loď jim ale zopakovala, aby opustili španělské vody.