Španělsko bez problémů prodalo další bondy, úrok prudce vzrostl

Španělsko

Španělsko

Španělsko dnes bez problémů prodalo další státní dluhopisy, zaplatit za ně ale musí nejvyšší úrok za posledních 14 let. Madrid umístil tři různé splatnosti, poptávka přitom byla více než dvakrát vyšší než nabídka. Celkem Španělé prodali dluhopisy v objemu 3,75 miliardy eur (asi 95 miliard Kč), což je přesně na horní hranici vytyčeného pásma 2,75 až 3,75 miliardy eur.

Nejkratší splatnost byla tři roky, respektive v dubnu 2015. Za tyto papíry, s nimiž je spojen kupon 3,0 procenta, ministerstvo financí získalo zhruba 1,2 miliardy eur. Průměrný výnos činil 5,19 procenta, zatímco v předchozí aukci srovnatelných papírů na začátku října průměrný výnos dosáhl 3,64 procenta.

Prodej státních dluhopisů je pro státy rutinní záležitost. Vlády prodávají obligace jednak na pokrytí deficitů, jednak na úhradu splatných závazků. Současné rekordní úroky, které některé země na periferii eurozóny musejí platit, v zásadě nepředstavují riziko. Tvoří totiž zanedbatelnou část obligací, které už byly celkem vydány. Problém by ale nastal, kdyby se úroky tak vysoko udržely dlouhodobě.

Obligace splatné v lednu 2016, s nimiž je spojen kupon 3,15 procenta, vynesly 1,15 miliardy eur. Průměrný výnos činil 5,28 procenta. Srovnatelné papíry Španělsko naposledy prodávalo v únoru, kdy byly na trhu naprosto odlišné podmínky. Srovnání výnosů proto nemá smysl.

Země umístila ještě papíry splatné v lednu 2017, za které získala zhruba 1,4 miliardy eur. S obligacemi je spojen kupon 3,8 procenta, průměrný výnos ale dosáhl 5,54 procenta proti výnosu 4,78 procenta ve srovnatelné aukci ve druhé polovině října.