Španělsko si muselo připlatit i za krátkodobé půjčky

Španělsko

Španělsko Zdroj: profimedia.cz

Španělsko prodalo pokladniční poukázky se splatností tři a šest měsíců s výrazně vyšším úrokem než dřív. Celkový objem nepatrně přesáhl tři miliardy eur, což je jen mírně nad stanoveným plánem. Úrok, který musí země investorům platit, je ovšem proti předchozímu měsíci až třikrát vyšší. Ukázalo se také, že zájem ztrácejí španělské banky, které jsou nyní prakticky jediné, kdo španělský dluh ve velkém nakupuje.

Madrid prodal papíry splatné za tři měsíce v objemu 1,6 miliardy eur. Průměrný výnos vystoupil na 2,36 procenta, zatímco před měsícem činil ve srovnatelné aukci pouze 0,85 procenta. Poukázek se splatností šest měsíců se prodalo za 1,48 miliardy eur a jejich průměrný výnos se zvýšil na 3,24 procenta proti 1,74 procenta před měsícem.

Úroky, které musí Španělsko platit, jsou nejvyšší od loňského listopadu. Dohromady Madrid získal 3,08 miliardy eur (asi 79,5 miliardy korun). Plán předpokládal prodej za dvě až tři miliardy. Výsledek tedy znamená, že Španělsko je pořád ještě schopno zajistit si peníze na kapitálovém trhu, i když s většími problémy. Výnosy vzrostly i během aukce dlouhodobých dluhopisů před několika dny.

V centru pozornosti je teď španělský bankovní systém. Země totiž v pondělí oficiálně požádala partnery v eurozóně o finanční pomoc pro své banky. Přesnou výši pomoci vyčíslí později, čerpat ale může až 100 miliard eur. Dílčí výsledky auditu bankovního systému naznačují, že potřeba bude 51 až 62 miliard eur.

Moody's snížila rating 28 španělských bank

Mezinárodní ratingová agentura Moody's Investors Service v pondělí snížila rating 28 španělských bank. Těm by se teď mohly prodražit provozní náklady, protože protistrany patrně budou žádat vyšší finanční zajištění. Španělské banky ale nakupují většinu dluhopisů, které vláda vydává, je tedy otázkou, jak se nejnovější vývoj promítne do schopnosti bank v této praxi pokračovat.

Dnešní aukce byla první zkouškou schopnosti Španělska prodat dluhopisy po pondělní žádosti o finanční pomoc pro banky. Až dosud většinou platilo, že Madridu citelně vzrostly náklady na dlouhodobý dluh, neboť u něj nemají investoři takovou jistotu, že bude řádně splacen. Papíry s krátkodobou splatností se zatím prodávaly relativně dobře.