Špatné zprávy před olympiádou: Brazílii snížila rating i Moody's

Tenisový stadio pro olympiádu v Riu

Tenisový stadio pro olympiádu v Riu Zdroj: rio2016.com

Mezinárodní ratingová agentura Moody's Investors Service dnes jako poslední ze tří hlavních ratingových agentur snížila hodnocení úvěrové spolehlivosti Brazílie z investičního do spekulativního pásma. Agentura srazila ratingovou známku o dva stupně na úroveň Ba2. Výhled ratingu je navíc negativní, což signalizuje, že rating by se mohl v příštích měsících snížit ještě víc.

Moody's uvedla, že k rozhodnutí snížit rating ji přiměly zejména obavy z růstu státního dluhu v době nepříznivého ekonomického vývoje. Brazílie teď je v nejhorší hospodářské recesi od 30. let a podle centrální banky hrubý domácí produkt (HDP) loni klesl o více než čtyři procenta.

Zhoršení ratingu je další špatnou zprávou pro brazilskou prezidentku Dilmu Rousseffovou, jejíž popularitou otřásl rozsáhlý korupční skandál ve státní ropné společnosti Petrobras. Na oblibě prezidentce nepřidává ani hospodářská recese. Kvůli té Rousseffová čelí tlaku, aby zmírnila úsporná opatření a podpořila ekonomiku rozpočtovými výdaji.

Moody's ve své dnešní zprávě upozornila, že pokračující snahy o odvolání Rousseffové budou spolu s dalšími politickými problémy v zemi komplikovat úsilí o snižování rozpočtového deficitu i realizaci plánovaných hospodářských reforem. Ratingové agentury Standard & Poor's a Fitch Ratings hodnocení úvěrové spolehlivosti Brazílie z investičního do spekulativního pásma snížily už v loňském roce.

Úvěrový rating je základním vodítkem pro investory. Čím je vyšší, tím lépe je země vnímána. Nejvyšší rating znamená, že jde o špičkového dlužníka, který je zpravidla schopen půjčovat si za velmi nízký úrok. Pokud je rating ve spekulativním pásmu, nemohou do dluhopisů investovat velcí institucionální investoři, například penzijní fondy. Tím se celkový obraz země ještě víc zhoršuje.