Brazilská ekonomika je v rozkladu. Dorazí ji srpnová olympiáda?

Tenisový stadio pro olympiádu v Riu

Tenisový stadio pro olympiádu v Riu Zdroj: rio2016.com

Vedoucí funkcionáři Mezinárodního olympijského výboru začínají být nervózní. Nadcházející hry v Rio de Janeiro totiž může zásadně ovlivnit brazilská ekonomická i politická krize. A negativní účinky můžou směřovat i druhým směrem.

V polovině prosince byl Fitch druhou velkou ratingovou agenturou, která snížila hodnocení dluhopisů země do spekulativního pásma. HDP jihoamerické země by v příštím roce podle odhadů mělo klesnout až o tři procenta, podobně jako se to očekává v tomto roce. Recese je nejhorší od třicátých let. Inflace dosahuje 10,5 procenta. Deficit se ve vztahu k HDP za pět let zvýšil o osm procentních bodů. Lépe se podle deníku Economist vede i Rusku, které se potýká se sankcemi kvůli ukrajinskému konfliktu a nízkými cenami ropy.

Nejde jenom o špatná čísla. Státní ropná společnost Petrobras má problémy kvůli velkému korupčnímu skandálu a prezidentku Dilma Rousseffovou vyšetřovatelé obvinili ze zatajování části státního deficitu. V současnosti jí ze strany místního Kongresu hrozí odvolání.

Jednou z příčin brazilských problémů jsou nízké světové ceny komodit. Nijak tomu ale nepřispěla současná levicová vláda, která podle deníku zvyšovala důchody a poskytovala neproduktivní daňové úlevy svým oblíbeným ekonomickým sektorům. Ministr financí Joaquim Levy kvůli špatné ekonomické situaci rezignoval. I když letos seškrtal výdaje o rekordních 18 miliard dolarů a omezil podporu v nezaměstnanosti, veřejné finance se mu stabilizovat nepodařilo.

Brzdy v ústavě

Pozice krotitelů státních výdajů je obtížná. Brazilská ústava totiž chrání velkou část rozpočtu před škrty. Dluh podle odhadů může letos dosáhnout 70 procent výkonu jihoamerické ekonomiky. Problémem je hlavně jeho drahé splácení, které stojí Brazílii ročně sedm procent HDP. Kvůli recesi klesají daňové výnosy.

Jednou z největších zátěží je důchodový systém, jehož výdaje za poslední dekádu vzrostly o 90 procent. Ženy chodí do důchodu v padesátce a muži o pět let později. Na penze vydává Brazílie 12 procent svého HDP.

Další velkou finanční zátěží jsou blížící se olympijské hry. Organizátoři se snaží v provozním rozpočtu skoro dvou miliard amerických dolarů najít třicetiprocentní úspory. Podle aktuálních údajů už Brazílie do světové sportovní události nainvestovala přes 32 miliard dolarů. Pokud se bude opakovat brazilská zkušenost z nedávného fotbalového šampionátu, žádný větší nárůst turistického ruchu nepřinese.