Spojenci Kazachstánu vyšlou mírové jednotky, americké akcie výrazně oslabily

Protesty v Kazachstánu.

Protesty v Kazachstánu. Zdroj: E15.cz

Do kazachstánského Almaty vjela vojenská obrněná vozidla, situace se vyhrocuje
Do kazachstánského Almaty vjela vojenská obrněná vozidla, situace se vyhrocuje
Do kazachstánského Almaty vjela vojenská obrněná vozidla, situace se vyhrocuje
Do kazachstánského Almaty vjela vojenská obrněná vozidla, situace se vyhrocuje
Do kazachstánského Almaty vjela vojenská obrněná vozidla, situace se vyhrocuje
8
Fotogalerie

Server E15.cz přináší přehled důležitých zahraničních témat, která by vám dnes neměla uniknout. 

Top události

Spojenci Kazachstánu rozhodli, že do něho vyšlou mírové jednotky

Lídři zemí Organizace Smlouvy o kolektivní bezpečnosti (ODKB) rozhodli, že do Kazachstánu zmítaného nepokoji pošlou na omezenou dobu mírové jednotky, které mají pomoci situaci v zemi stabilizovat. Ve čtvrtek to podle agentury Ria Novosti oznámil arménský premiér Nikol Pašinjan.

O pomoc s potlačením nepokojů v Kazachstánu dříve požádal jeho prezident Kasym-Žomart Tokajev. Pašinjan na facebooku uvedl, že ODKB se rozhodla o vyslání mírových jednotek "s ohledem na hrozbu ohrožení národní bezpečnosti a suverenity Kazašské republiky, způsobenou kromě jiného zasahováním zvenčí". Nespecifikoval, kolik vojáků do Kazachstánu přijede a kdy by se tak mělo stát.

Podle policejní mluvčí byly v Almaty "zlikvidovány" desítky útočníků

V největším kazašském městě Almaty byly "zlikvidovány" desítky lidí, kteří v noci na dnešek zaútočili na administrativní budovy. Informovala o tom v televizi policejní mluvčí, kterou citovala agentura TASS. Mluvčí neupřesnila, co má výrazem "zlikvidovat" na mysli. V Almaty třetím dnem stovky lidí protestují proti vládě, dříve bylo podle agentury Reuters na hlavním náměstí slyšet střelbu. Policejní mluvčí prohlásila, že pokračuje "protiteroristická operace" a lidé by neměli vycházet ven.

Z trhů a burz 

Americké akcie po zasedání Fedu výrazně oslabily

Akcie ve Spojených státech výrazně oslabily, protože zápis z prosincového zasedání americké centrální banky (Fed) naznačil možnost rychlejšího zvyšování úrokových sazeb. Dow Jonesův index, který zahrnuje akcie třiceti předních amerických podniků, ztratil 1,07 procenta a uzavřel obchodování na 36 407,11 bodu. Před zveřejněním zápisu přitom vystoupil až na nové rekordní maximum 36 952,65 bodu.

Zasedání Fedu naznačilo možnost dřívějšího a rychlejšího růstu úroků

Oživování ekonomiky a růst inflace by si podle představitelů americké centrální banky (Fed) mohly vyžádat dřívější a rychlejší zvyšování úrokových sazeb, než se předpokládalo. Vyplývá to ze zápisu z prosincového zasedání Fedu, který dnes banka zveřejnila. Americké akcie na zveřejnění zápisu reagovaly poklesem.

"Účastníci všeobecně poukazovali na to, že vzhledem k jejich individuálním výhledům pro ekonomiku, trh práce a inflaci by se mohlo stát oprávněným zvyšovat základní sazbu dříve nebo rychlejším tempem," píše se v zápisu. Zápis rovněž uvádí, že podle některých představitelů by měl Fed relativně brzy po zahájení zvyšování úroku začít snižovat objem dluhopisů ve svém vlastnictví.

Tweet dne

Ozbrojené bezpečnostní síly v Almaty. Jsou zde také obrněné transportéry, obrněná vozidla a vojenské nákladní automobily. Místní policie oznámila, že byly zabity desítky demonstrantů.

Stane se dnes

  • Proběhne tisková konference Světové zdravotnické organizace (WHO) k vývoji pandemie covidu-19.
  • Návštěva Evropské komise ve Francii na úvod francouzského předsednictví EU. Prezident Emmanuel Macron přivítá šéfku komise Ursulu von der Leyenovou a sbor komisařů na pracovní večeři v Elysejském paláci.
  • Předběžná zpráva o vývoji inflace v Německu za prosinec a za celý rok 2021.