Kazašské úřady kvůli protestům vypnuly internet. To ohrožuje těžaře bitcoinu

Lidé v Kazachstánu protestují proti zdražování paliva, prezident odvolal dosavadní vládu

Lidé v Kazachstánu protestují proti zdražování paliva, prezident odvolal dosavadní vládu Zdroj: Reuters

Kazachstánem už několik dní v řadě zmítají nepokoje, které původně začaly jako protesty proti zdražení zkapalněného ropného plynu, levnější alternativy k benzínu. V celé zemi byl dnes vyhlášen výjimečný stav a úřady kolem středeční páté hodiny místního času vypnuly internetovou síť. To může ohrozit stabilitu nejpopulárnější kryptoměny bitcoin. Středoasijská republika je od loňského roku druhým největším centrem těžby bitcoinu.

Situace se v bývalé sovětské republice destabilizovala zejména během středečního dopoledne. Kvůli nekončícím protestům současný prezident Kasym-Žomart Tokajev ráno odvolal vládu a usednul do čela Bezpečnostní rady státu. Hlava státu současně slíbila, že se ceny plynu a dalšího „společensky významného zboží“ budou opět regulovat a jejich cena se sníží o padesát procent. To však protestující, kteří podle agentury AFP nemají jasného lídra, neuspokojilo. Ve středu odpoledne tak byla většina země odpojena od internetu.

Právě tento krok může ohrozit těžaře bitcoinu, kteří se do Kazachstánu přesunuli po loňském zákazu těžby v Číně. Kazachstán se díky tomu stal po Spojených státech druhým největším centrem těžby bitcoinu na světě. Z celosvětového objemu energie, která je využívána pro těžbu, jsou kazašští těžaři zodpovědní za 18 procent. 

„Tipuji, že někteří zatvrzelí zastánci kryptoměn by si teoreticky stáli za tím, že bitcoin lze těžit i bez internetu, ale v praxi budou kvůli vypnutí internetu veškeré těžařské stroje v Kazachstánu vypnuty,“ řekl serveru CoinDesk Jaran Mellerud, výzkumník organizace Arcane Research. 

„Organizace btc.com odhaduje, že Antpool, Poolin, F2Pool a Binance Pool zaznamenaly významný pokles jejich hashratu (zjednodušeně výpočetní síla bitcoinové sítě – pozn. red.) v době, kdy by došlo k vypnutí internetu. Tyto těžařské sítě jsou z velké části využívané kazašskými těžaři,“ doplnil Mellerud. 

Kazachstán je největší a nejbohatší ze středoasijských zemí. Nynější protesty otřásly obrazem politicky stabilní a přísně kontrolované země, kterého Kazachstán za tři desetiletí své nezávislosti využil k přilákání stovek miliard dolarů zahraničních investic do svého ropného průmyslu, poznamenala agentura Reuters. Ze stejného důvodu se do středoasijské republiky uchýlili i těžaři, kteří využívali dosud bohatých zásob ropy a levné elektřiny. 

Jak se těží bitcoin? Podívejte se na video.