Spojené státy drtí koronavirus. Počet nakažených znovu narostl o více než 55 tisíc

Koronavirus ve Spojených státech

Koronavirus ve Spojených státech Zdroj: ČTK / AP / Lynne Sladky

Koronavirus ve Spojených státech
Koronavirus ve Spojených státech
Koronavirus ve Spojených státech
Koronavirus ve Spojených státech
Koronavirus ve Spojených státech
15
Fotogalerie

Ve Spojených státech vzrostl počet případů koronavirové nákazy ve čtvrtek o více než 55 tisíc, což je třetí rekord po sobě. Vyplývá to z propočtů agentury Reuters. Nejvíc případů přibylo na Floridě. USA jsou pandemií nejhůře zasaženou zemí na světě.

Florida ve čtvrtek zaznamenala největší nárůst onemocnění ze všech amerických států, když za jediný den vykázala přes 10 tisíc nových případů. Tento stát na jihu USA s 21 miliony obyvatel tak má vyšší denní přírůstek koronavirové nákazy, než měla jakákoli evropská země v době, kdy pandemie na evropském kontinentu vrcholila.

V prvním červnovém týdnu přibývalo ve Spojených státech asi 22 tisíc nových případů nákazy covid-19 denně. Jak měsíc postupoval, začala se ohniska objevovat v jižních státech a šíření se zrychlilo alarmující rychlostí. Během posledních sedmi červnových dnů se denní nárůst nových infekcí na národní úrovni téměř zdvojnásobil na 42 tisíc.

Jedinou zemí, která nahlásila denní nárůst o více než 50 tisíc případů je Brazílie. Podle epidemiologa a člena krizového štábu prezidenta Donalda Trumpa pro boj s koronavirem Anthonyho Fauciho by se denní nárůst mohl vyšplhat až na 100 tisíc, pokud nebudou přijata celostátní opatření. Fauci to řekl na úterním slyšení v americkém Senátu.

Za nárůstem případů není jen rozsáhlejší testování, píše Reuters. Raketově stoupá i počet hospitalizací, stejně jako procentní podíl pozitivně testovaných na virus.